Presedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), Misu Negritoiu a declarat recent, intr-un interviu acordat Agerpres, ca sansele de salvare ale companiei de asigurari Carpatica Asig sunt foarte mici, adaugand ca situatia asiguratorului va fi clarificata curand.

"Avem cele trei mari cazuri: Astra, Carpatica, City Insurance. Astra este deja istorie, la Carpatica probabil vom sti foarte curand incotro se indreapta. Sansele de a fi salvata sunt foarte mici. Sper ca lucrurile sa nu mearga in aceeasi directie si la City Insurance. Deocamdata, la City exista un plan de redresare pe care urmeaza sa-l aprobam, exista niste angajamente de capitalizare", a spus Misu Negritoiu, intrebat daca ar putea exista schimbari in randul jucatorilor din piata de asigurari.

Luna trecuta, grupul olandez International Insurance Consortium (IIC Group) BV, care era in negocieri pentru preluarea actiunilor companiei romanesti, a anuntat ca si-a retras dosarul de achizitie depus la ASF.

"IIC Group a avut o imagine clara asupra planului de revitalizare si redresare necesar al Carpatica Asig ceea ce ar fi creat un viitor promitator pentru companie. Din cauza statutului special al Carptica Asig, care este sub administrarea speciala a Fondului de Garantare al Asiguratilor, grupului IIC i-a fost negat accesul la informatii importante si relevante referitoare la statusul companiei. In acest blocaj de comunicare neobisnuit, a fost imposibil sa stabilim un canal de comunicare eficient cu persoanele responsabile de administrarea si operatiunile companiei. In acelasi timp, situatia companiei Carpatica Asig se deteriora, iar cifrele prezentate noua in faza initiala nu au mai putut fi folosite ca baza pentru redresarea ulterioara a companiei", spun reprezentantii IIC Group.

ASF a anuntat la finalul lunii ianuarie 2016 ca a decis aplicarea masurilor de rezolutie in cazul societatii de asigurari Carpatica Asig, ceea ce presupune preluarea companiei de catre autoritate in vederea redresarii, respectiv vanzarii. Prin mecanismul de rezolutie se doreste o interventie a autoritatii in cazul in care o companie de asigurare nu poate indeplini cerintele legale, inainte de a intra in faliment.