Armata Electronica Siriana (SEA), gruparea care il sprijina pe presedintele Bashar al-Assad, a tinut sa precizeze ca “mai are multe alte surprize pregatite”.

“Interventia miliatara din Siria are multe consecinte si va afecta intreaga lume. Misiunea noastra de baza este sa raspandim adevarul despre Siria si ce se intampla de fapt acolo”, a declarat un purtator de cuvant al Parlamentului Britanic, dupa votul de joi impotriva interventiei miliatare in Siria.

SEA a luat in vizor mai multe companii media, printre care BBC, CNN si The Guardian.

Brian Krebs, fost reporter al Washington Post, scria la un moment dat ca exista indicii conform carora cel putin un membru al gruparii s-ar afla in Turcia, insa purtatorul de cuvant al SEA a negat informatia, spunand ca “se tot dau date publicitatii pentru a se capta atentia”. Asa ca, pana in prezent, nu se stie exact care sunt componentii Armatei Electronice Siriene.

Toate companiile media pe care le-am vizat au publicat date false sau inventate despre situatia din Siria. Demersul pe care il facem nu are nevoie de fonduri, doar de un calculator si o conexiune la internet”, a declarat purtatorul de cuvant al SEA, pentru BBC.

Pana la atacurile de saptamana trecuta, eforturile SEA s-au redus la actiuni asupra conturilor de pe retelele de socializare, pacalind utilizatorii sa-si faca publice detaliile de logare.

Gruparea a atras insa atentia tuturor, dupa ce s-a infiltrat pe contul de Twitter al Associated Press si a scris in numele acesteia ca presedintele american Barack Obama ar fi fost ranit intr-o explozie.

Atacul virtual asupra New York Times a presupus in schimb redirectionarea cititorilor care voiau sa acceseze publicatia online catre site-ul gruparii.

“Scopul nostru a fost sa transmitem mesajul nostru anti-razboi pe site-ul New York Times”, s-au justificat reprezentantii SEA.

136 mld. dolari pierderi pe bursa americana, dupa spargerea contului de Twitter al Associated Press

Potrivit unei surse, citate de Bloomberg,  Statele Unite se pregatesc pentru un posibil val de atacuri cibernetice impotriva companiilor din partea hackerilor care au legaturi cu Siria si Iranul, ca reactie la un atac militar impotriva guvernului sirian al presedintelui Bashar al-Assad.

SEA a atacat deja saptamana trecuta contul de pe Twitter al Associated Press, pentru a raporta o informatie falsa despre o explozie langa Casa Alba. Informatia a dus la scaderea indicelui S&P 500, care a pierdut temporar 136 de miliarde de dolari din capitalizarea de piata.

Raportatele serviciilor americane de securitate arata ca hackerii sirieni au o capacitate limitata. In schimb, hackerii cu legaturi cu regimul iranian au testat in ultimele luni companii americane de importanta majora in infrastructura, identificand vulnerabilitati care vor putea fi folosite mai tarziu, a spus James Lewis, specialist in securitatea informatica la Centrul pentru Studii Strategice si Internationale.

Bancile americane sunt atente la activitati neobisnuite directionate impotriva retelelor lor, a declarat Doug Johnson, consilier in domeniul managementului riscurilor pentru Asociatia Bancherilor Americani. Bank of America, JP Morgan, Citigroup si alte institutii financiare americane au fost tinta unor atacuri informatice, incepand din septembrie anul trecut. Atacurile au supraincarcat cu trafic site-urile acestor banci pana la blocarea lor, impiedicand accesul clientilor. Bancile au luat masuri suplimentare de securitate IT si fac schimb de informatii, a spus Johnson.

Armata Electronica Siriana se pretinde a fi un grup de hackeri tineri, nu toti din interiorul Siriei. Atacurile lor, intre care cele asupra conturilor de pe Twitter ale AP si ITV, din Marea Britanie, necesita o specializare limitata, dar produc efecte semnificative. Insa, cel mai recent atac impotriva site-ului New York Times si Twitter demonstreaza o pregatire mai sofisticata.