"Tăierea arborilor decurge în mod ordonat", a informat Tesla într-un comunicat. Nu au fost activităţi de mediu care să împiedice procesul, a precizat purtătorul de cuvânt de la Tesla, Kathrin Schira, potrivit Agerpres.

Tesla a primit luna trecută aprobarea pentru a-şi construi prima sa uzină din Europa pe o suprafaţă de tren de 300 de hectare la Grünheide, în apropiere de Berlin. Grupul american trebuie să cureţe de copaci o suprafaţă de aproximativ 90 de hectare în zona unde va fi construită uzina.

Intenţia constructorului de automobile electrice este aceea de a demara producţia în 2021 însă activiştii de mediu au început să se folosească de portiţele legale pentru a pune capăt tăierilor de copaci până când va fi finalizat un studiu de mediu care va decide dacă există specii rare de animale care ar putea fi puse în pericol de viitoarea uzină.

Joi, un tribunal regional din Berlin-Brandenburg a intervenit şi a respins eforturile activiştilor de mediu care voiau ca doborârea copacilor pe cele 90 de hectare să înceteze. În plus, tribunalul a precizat că decizia sa nu poate fi contestată.

Hotărârea tribunalului a fost salutată vineri de Asociaţia Federală a Industriei Germane (BDI) precum şi de ministrul german al Economiei, Peter Altmaier. "Este un semnal important", a declarat Altmaier prezent la un eveniment organizat în Lituania.

De asemenea, parlamentarii din cadrul Partidului Creştin Democrat şi Partidului Liber-Democrat (pro-business) au avertizat că disputa juridică demarată împotriva Gigafactory ar putea afecta imaginea Germaniei de loc în care să faci afaceri.

Protejarea mediului nu este singurul obstacol cu care se confruntă Tesla la Grünheide. Luna trecută, geniştii au dezamorsat şapte bombe din al doilea război mondial care au fost descoperite în locul unde va fi construită viitoarea uzină.

Constructorul de maşini electrice Tesla a cumpărat un teren de 300 de hectare în Gruenhe, la est de Berlin, pentru 40,9 milioane de euro. Tesla a anunţat că prima sa fabrică din Europa va începe să funcţioneze în 2021 şi va produce 500.000 de vehicule pe an, inclusiv SUV-urile Model Y şi berlinele Model 3.