Porsche Cars North America a deschis langa Aeroporul International din Atlanta noua reprezentanta oficiala si un circuit de teste. Business-ul a costat o suta de milioane de dolari. Este o investitie care genereaza mai multi bani in bugetul local si chiar general.

Nu a fost nicio problema sa se obtina avize de constructie si de functionare, cu atat mai putin ceva legat direct de istoria companiei germane al carei fondator, Ferdinand Porsche, a alimentat cu arme si masini fieful nazist.  

Unul dintre cei mai mari oameni in evolutia masinariilor a devenit celebru si a ramas in constiinta universala cu Beetle – memorabila broscuta construita la ordinul lui Hitler. Odata cu ea a aparut si numele VW (Volkswagen), care inseamna masina populara – exact idealul de masina pe care il traia si pe care l-a lasat Hitler mostenire poporului german si, pana la urma, intregii lumi.

Modelul “broscuta” s-a numit KdF (Kraft durch Freude – Putere prin Bucurie).

Ferdinand Porsche a fost membru al Partidului Nazist din 1937 pana a ajuns in inchisoare, dupa Al II-lea Razboi Mondial. Mai tarziu a fost gratiat si lasat sa-si continue treaba cu masinile.

Toata aceasta poveste conteaza atat de mult pentru americani incat Porsche Cars North America nu este lasata sa dea numele Ferdinand Porsche bulevardului pe care are noul sediu.

Culmea culmilor este ca numele actual e Henry Ford, ceva imposibil de acceptat pentru Porsche si oarecum penibil pentru regulile unui business atat de mare cum e Porsche.

Autoritatile americane spun ca legaturile trecute ale companiei cu tot ceea ce a insemnat nazism sunt motivul acestei decizii. Cei de la Porsche au recunoscut ca Dr. Ing. Ferdinand Porsche a avut contracte mai putin fericite cu dictatorii care au condus Germania, insa exact asa cum au avut toti afaceristii germani din acea perioada, adica obligat si fortat. 

Un purtator de cuvant Porsche a mai declarat ca grupul VW (din care e si Porsche) a facut foarte multe lucruri importante pentru angajatii care au suferit de pe urma regimului nazist si ca sunt o companie activa impotriva oricarui tip de discriminare.

Se pare ca, intr-un final, autoritatile din Atlanta vor accepta numele Ferdinand Porsche pentru bulevardul pe care e construit cel mai mare simai important sediu Porsche din SUA.