Cu 9.600 de euro poti cumpara un Mercedes CL 500 AMG pe care Fiscul il scoate la licitatie sau un Mercedes ML 430 cu un pret de pornire de doar cinci mii opt sute de euro.

Unele masini sunt avariate, iar majoritatea au fost depozitate in aer liber, asa ca doritorii ar face bine sa aduca un specialist care sa verifice atent autoturismul pe care au pus ochii. Inscrierea la licitatie se face la Fisc, iar cumparatorii trebuie sa indeplineasca doua conditii. "Sa certifice ca nu au datorii catre stat si sa plateasca o taxa de 10% din valoarea produsului pe care vor sa il achizitioneze", spune Ionut Cuc, purtator de cuvant al Directiei de Finante din Bucuresti.

Taxa de participare le va fi restituita celor care nu castiga licitatia. Totusi, fiscul gaseste greu cumparatori. La Constanta de exemplu de la inceputul anului s-au scos la licitatie opt masini, dar numai trei au fost vandute, unele la a sasea incercare.

"Cand isi dau seama ca evaluarile sunt facute la un pret apropiat de pretul pietei nu ofera acei bani pentru ca toata lumea asteapta niste valori foarte mici", spune Camelia Rosu, reprezentant Directia de Finante Constanta.

Asa ca masinile sunt licitate iar si iar, la un pret si mai mic. Spre exemplu, o masina a fost scoasa a doua oara la vanzare de Directia de Finante Constanta, pretul de pornire fiind de 5.700 de lei, cu 25% mai putin decat la prima licitatie. Autoturismul de teren a fost fabricat in 1995 si are 250 de mii de kilometri la bord.