Aproximativ 6.000 de bucati de brazi au fost colectati doar intr-un singur sector al Capitalei. La nivelul tarii vorbim despre milioane de conifere.

Ce se intampla cu acestea odata intrate in procesul de reciclare? Intr-o statie de compostare din Oradea, de exemplu, se transforma zilnic zeci de tone de brazi nefolositori in ingrasamint organic. Cu ajutorul unor utilaje speciale, pomii de Craciun sunt macinati pentru inceput in bucati de cativa centimetri, dupa care resturile vegetale sunt puse la macerat.

Ingrasamantul organic realizat ajunge in parcurile marilor orase ori la firmele care se ocupa cu amenajarile gradinilor. Pretul unui sac de 3 kilograme costa doar un leu.

Brazii care nu ajung in pamant, nu sunt irositi. Au o alta utilitate, spun firmele de salubrizare, care aduna coniferele uscate pe care oamenii le arunca. Exista mai multe materiale combustibile ce se pot face din pomii reciclati. "Urmeaza ca apoi sa fie valorificati energetic pentru principalii producatori de materiale de constructii", explica Radu Zinca, sef sector curatenie cai publice, firma salubrizare.

Brazii de Craciun mai pot fi folositi si la brichetele cu care functioneaza centralele pe peleti. Aceste centrale, subventionate de stat, sunt cautate de cei care vor sa dea mai putin pe incalzire.