Producatorul american a inaintat investitorilor raportul de sfarsit de an, in care promite sa dezvaluie anul viitor 23 de modele noi sau “cu imbunatatiri semnificative”, mai mult decat dublu fata de 2013, noteaza Bloomberg BusinessWeek.

Dintre toate modelele aduse in discutie in cadrul raportului, cei de la Ford au acceptat sa discute numai pe marginea a opt dintre ele, inclusiv Mustangul aratat luna aceasta. Restul masinilor raman in continuare un mister.

Investitia nu va fi insa deloc una moderata. Chiar daca este vorba doar de un facelift, este nevoie de modificarea liniilor de productie si asamblare, ceea ce inseaman ca activitatea pe acestea va fi suspendata pe durata modificarilor.

Producatorul din Detroit a recunoscut pentru Wall Street ca aceasta strategie agresiva o sa aiba cu siguranta urmari importante asupra rezultatelor financiare de anul viitor. Cel putin in prima faza, cei de la Ford se asteapta ca profitul pe 2014 sa se mentina la acelasi nivel cu cel de anul acesta, insa, pe termen lung, cifrele vor fi cu siguranta satisfacatoare iar investitia nu va intarzia sa isi arate roadele.

Pana una alta, Ford ar putea fi nevoita sa reduca inclusiv din pretul masinilor existente pe stoc, pentru a grabi vanzarea acestora si a face loc modelelor ce urmeaza sa fie introduse din 2014. Investitorii nu s-au aratat deosebit de incantati de noua strategie, asa ca in dimineata imediat urmatoare anuntului valoarea actiunilor producatorului auto a scazut cu 9 procente.

Ford asigura insa pe toata lumea ca urmareste o viziune pe termen lung si ca, daca totul merge conform planului, noile modele ar trebui sa intoarca venituri serioase in anii ce vin.

Ne aflam intr-o perioada de reconstructie. Sa ne intelegem: suntem foarte optimisti in ceea ce priveste anul 2014. Afacerea noastra nu este una liniara, am tot spus-o si am s-o repet. Suntem o companie orientata catre dezvoltare”, a declarat directorul financiar al Ford, Bob Shanks, pentru Bloomberg BusinessWeek.

Investitia Ford pentru a pune in aplicare planurile curente s-ar putea ridica anul viitor la 7,5 miliarde de dolari.