Principala tara furnizoare de masini furate ce tranziteaza Romania este, in continuare, Italia.

In ceea ce priveste tipurile de autoturisme furate, infractorii se concentreaza pe cele de lux (Chrysler, Mercedes, BMW) si pe cele de categorie mijlocie (Fiat, Opel, Seat, etc.).

Persoanele implicate in aceste infractiuni provin, in mare parte, din Romania, Republica Moldova sau Bulgaria, se arata intr-un comunicat de presa de marti al PFR.
  
Politistii de frontiera mai arata ca retelele specializate in acest domeniu sunt bine organizate si actioneaza din vestul spre estul Europei.

In aceeasi perioada a anului trecut au fost depistate 18 autoturisme furate, iar in anul 2009 au fost depistate, in total, 198 de masini furate.

In afara de autoturisme, retelele de traficanti mai fura si utilaje, forestiere sau agricole, pe care le transporta cu documente false. In lunile ianuarie si februarie ale acestui an, politistii de frontiera au depistat doua astfel de utilaje furate din strainatate, de peste 200.000 de euro.

La acestea se adauga 22 de utilaje furate in cursul anului trecut, a caror valoare totala depaseste 2,5 milioane de euro.

Rutele folosite de traficanti sunt, de obicei, dinspre tarile vestice catre cele est-europene, in special prin Italia - Austria - Ungaria - Romania, Germania - Austria - Ungaria - Moldova si Ucraina, precum si Italia - Serbia - Romania - Republica Moldova - Ucraina sau Federatia Rusa.

Persoanele depistate la volanul acestor autovehicule sustin, in majoritatea cazurilor, faptul ca nu stiau ca autoturismele se afla in atentia autoritatilor ca fiind furate si ca ei le-au cumparat "cu buna-credinta".

Citeste mai mult AICI pe www.mediafax.ro!