Aproximativ 100.000 de masini cu numere de inmatriculare de Bulgaria circula prin Romania. Posesorii lor nu platesc taxe si impozite, iar cele mai multe nu au asigurarea obligatorie si nici inspectia tehnica periodica, spun politistii.

Autoritatile bulgare vor sa puna capat acestei situatii pentru ca au ajuns sa abia cetateni bulgari cu cate 200 sau chiar 700 de masini trecute pe numele lor.

Pana acum schema a functionat usor. Un roman care nu vrea sa plateasca taxa de prima inmatriculare cauta in Bulgaria un proprietar. Acesta trece masina pe numele lui si ii da o procura romanului ca sa poata circula cu ea.

Autoritatile spun ca aceasta schema este ilegala si este pagubit atat statul bulgar cat si cel roman. Pe de o parte proprietarul bulgar al masinii nu declara aceste venituri si face evaziune fiscala, iar cel care conduce aceste autoturisme nu se afla in baza de date a politiei, iar in cazul in care comit o infractiune si fug sunt foarte greu de gasit.

Cms. sef Toma Paul IGP: "In general, contraventiile constatate pentru masinile inmatriculate in Bulgaria sunt expirarea itp, neplata taxei prntru retelele de drumuri nationale. Asemenea vehicule sunt implicate in evenimente rutiere grave, in special accidente cu parasirea locului faptei".

Pe de alta parte, soferii romani sustin ca isi inmatriculeaza masinile in Bulgaria pentru ca la noi in tara taxele sunt foarte mari.

Oficialii din Bulgaria vor sa schimbe legea astfel incat cetatenii bulgari care au mai multe masini pe numele lor sa plateasca impozite ce pot ajunge si la 50.000 de euro. Si Romaia a propus modificarea legii pentru ca cei care circula cu autoturisme cu numere straine. Acestia ar putea fi obligati sa le inscrie in tara in termen de 30 de zile. Insa proiectul sta pe loc de doi ani. Acum este la guvern, in dezbatere publica.