Romanii si-au schimbat preferintele privind masinile noi pe care le cumpara, dupa cum reiese din clasamentul celor mai inmatriculate autoturisme realizat de noi, pe baza datelor Directiei de Inmatriculare Vehicule din MAI.

Surpriza cea mai mare este data de Ford Focus, care a reusit in martie sa depaseasca Dacia Duster si sa devina a doua cea mai vanduta masina din Romania.

Mai mult, un al doilea model de la Ford, supermini-ul Fiesta, a surclasat Skoda Octavia si a urcat pe pozitia a patra. Nu in ultimul rand, Dacia Sandero, care coborase destul de mult in preferintele romanilor, a depasit Skoda Rapid, in martie, urcand pe locul 6.
Datele de la Directia Regim Permise Conducere si Inmatriculare arata ca romanii au inmatriculat, in primele trei luni ale acestui an, un autoturism nou la 5,75 autoturisme second-hand, in conditiile in timbrul de mediu a fost eliminat de la 1 februarie.

Guvernul a decis anul trecut eliminarea timbrului de mediu de la 1 februarie, ceea ce i-a facut pe multi cumparatori sa amane decizia de cumparare sau inmatriculare a unui automobil pentru luna martie.

Valoarea timbrului de mediu ajungea chiar si la 1.000 de euro in cazul unui automobil uzat, ceea ce crestea considerabil pretul de vanzare.

Inmatricularile de autoturisme noi au avansat cu 27,5% in primele trei luni ale acestui an, fata de primul trimestru al anului trecut, de la 17.471 unitati la 22.276 unitati.

In schimb, inmatricularile de automobile second-hand s-au dublat in primul trimestru, de la 64.690 unitati in ianuarie-martie 2016, la 128.123 unitati in primul trimestru al acestui an.