"Prognoza pentru sfarsitul anului nu cuprinde majorarea care intelegem ca se va intampla in toamna la energia termica. La combustibili probabil ca vor mai fi ceva majorari, nu foarte mari insa. Pentru la anul, atat preturile produselor din tutun, cat si preturile volatile, legume si fructe isi vor diminua sensibil contributia", a declarat Isarescu, in conferinta de prezentare a raportului asupra inflatiei.

Guvernatorul a precizat ca prin comunicatul transmis in urma cu doua zile de BNR, in care se arata ca inflatia anuala va fi in crestere pana in vara acestui an, nu inseamna ca banca centrala se asteapta si la o accentuare a cresterii preturilor.

El a explicat ca avansul ratei anuale a inflatiei se datoreaza efectului de baza negativ, respectiv raportarea cresterilor lunare din prima parte a anului la cele din anul anterior, care au fost mult mai mici.

In urma cu doua zile, dupa sedinta de politica monetara, BNR a trimis un comunicat in care arata ca rata anuala a inflatiei va continua sa creasca in al doilea trimestru si nu va reveni in acest an in intervalul tintit, de 2 - 4%, ci doar in cursul anului 2012, ceea ce inseamna ca banca centrala va rata tinta pentru al cincilea an consecutiv.

Rata anuala a inflatiei a crescut de la 7,6% in februarie pana la 8,01%, nivelul maxim inregistrat dupa luna august 2008.

Avertismentul Guvernului: urmeaza majorari de impozite si de preturi

Preturile continua sa creasca. Vezi care sunt asteptarile analistilor

Aprecierea nominala a leului a atenuat socurile mari, in special pe piata combustibililor

Guvernatorul bancii centrale a mai spus ca aprecierea nominala a monedei nationale, cu 10% fata de dolar, a temperat tendinta importatorilor de a practica marje inalte si a temperat socurile mari, in special pe piata combustibililor.

"Agentii economici includeau in preturile de import o marja care facea ca in special preturile de import sa aiba o tendinta de crestere (...) Aprecierea nominala a leului fata de dolar a fost substantiala, de peste 10% Apreciera a atenuat socuri mai mari, in special pe piata combustibililor", a spus Isarescu, la prezentarea raportului trimestrial asupra inflatiei.

Seful bancii centrale sustine ca aprecierea leului a reprezentat o tendinta a pietei, si nu a fost un scop urmarit de BNR.

"Dupa cum arata graficul, in cazul leului nu avem altceva decat ce s-a intamplat in regiune (...) Este adevarat ca ne-a ajutat, ca a oprit acele anticipatii ca se va deprecia moneda, ca se va duce nu stiu in ce nivel, iar preturile de import, daca nu au scazut, cel putin si-au temperat din potentialul de crestere", a continuat Isarescu.

El a aratat ca in alte episoade de crestere a preturilor internationale la titei, preturile interne au avut ajustari semnificative, facand referire la episodul 2008. El crede ca ar mai putea aparea ceva majorari in acest an, dar "nu foarte mari".