Intr-o tara unde somajul a ajuns la aproape 25%, spaniolii isi pun sperantele in orice. Inclusiv in talismane, carti de tarot sau clarvazatori care le promit ca pot sa prezica viitorul economic.

"Aceasta clienta m-a intrebat daca Spania va avea nevoie de un imprumut. Din ce-am vazut, pe baza experientei mele in domeniu, i-am zis ca da. Spania are nevoie de ajutor cat mai repede posibil" a spus clarvazatoarea Francisco Soria.

Cum tot mai multi oameni merg la ghicitoare, magazinele mistice s-au inmultit in Barcelona - daca in urma cu cativa ani erau mai putin de cinci, acum exista deja cateva zeci.

"Daca ma intrebati daca economia isi va reveni pe termen lung, raspunsul meu e evident ca nu. Sunt sigura ca stiti asta si fara sa va citesc in carti", a spus la randul ei Sol Martin, cititoare de tarot.

Un spaniol e convins insa ca daca se roaga in fata unei piramide isi va gasi un loc de munca.

"Eu cred ca ajuta. Am nevoie de lumanari si de cineva care sa stie sa citeasca in carti. Ori de cate ori am ocazia ma duc la ghicitoare", a marturisit barbatul.

La mare cautare sunt si cartile care-i invata pe oameni cum sa-si afle singuri viitorul. Multi sunt disperati si cer ajutorul vanzatoarelor, cu lacrimi in ochi.

"Incerc sa-i consolez si sa arat ca imi pasa, lucruri de care avem cu totii nevoie in timpuri dificile. Nu vreau sa profit de ei si sa le vand un lucru de care n-au nevoie", a spus Olga Requena, consultanta magazin mistic.

E greu de crezut ca un parfum de camera, cu "particule de aur" care atrag bunastarea intr-un camin, ar putea fi de folos... Chiar si-asa, un cuplu a cumparat nu doar parfumul, ci si o lumanare speciala si un papirus egiptean pe care sa-si scrie dorinta.

Altii, in schimb, prefera talismanele intitulate "Vreau o slujba" sau cauta raspunsuri in globuri de cristal, in timp ce somajul continua sa creasca.