Analistii BRI afirma in concluziile unui raport, pe care le considera "izbitoare" ca "cu cat creste sectorul financiar cu atat incetineste cresterea economica", scrie AFP.

Tarile avansate au permis dezvoltarea sectorului financiar, respectiv a bancilor si fondurilor de investitii, cu mult peste nivelul de la care devine nociv pentru economia reala, au subliniat analistii, care au exprimat in raport opiniile lor personale, chiar daca studiul este publicat de BRI.

Ei au dat ca exemplu atragerea in sectorul financiar a unor specialisti in domeniul spatial, in detrimentul industriei satelitilor, explicand ca stimulentul este cel al castigurilor foarte mari.

"Rezultatul este ca oameni care ar fi trebuit sa lucreze in domeniul stiintei, care in alte vremuri ar fi visat la gasirea unui remediu pentru cancer sau la zborul pe Marte, viseaza acum sa ajunga directori de fonduri speculative", se arata in raport.

Autorii raportului, economistii Stephen Cecchetti si Enisse Kharroubi, au plecat de la ideea general acceptata ca "finantele sunt bune pentru crestere", care a stat la baza dereglementarii masive inceputa in anii ’80. Problema este, in opinia lor, ca "sectorul financiar, ajuns obez, a devenit el insusi o povara pentru economie".

Analistii au ajuns la doua concluzii evidente. Prima dintre ele este ca o crestere rezonabila a sectorului financiar aduce anumite cresteri ale productivitatii. A doua este ca, de la un anumit punct, depasit de mult timp de economiile dezvoltate, dezvoltarea bancilor si institutiilor de credit este asociata cu o crestere mai lenta.