Prin Legea bugetului de stat pe 2012 aprobata la finele anului trecut, Guvernul a stabilit o tinta de crestere economica de 1,8-2,3% din PIB, redusa ulterior la 1,5% din PIB, in urma discutiilor cu Fondul Monetar International (FMI).

Proiectul primei rectificari bugetare din acest an, programata pentru ultima parte a lunii august, releva ca Executivul si-a redus din nou estimarea de crestere economica, la 1,2% din PIB.

In document se arata ca unul dintre principalele elemente care stau la baza rectificarii bugetare pe anul 2012 este evolutia activitatii economice din primele cinci luni ale anului, care releva continuarea cresterii economice in conditii de stabilitate macroeconomica si financiara, "ceea ce sustine o crestere a produsului intern brut de circa 1,2% in anul 2012, fata de 1,8-2,3% cat se estima la elaborarea legii bugetului de stat" si un produs intern brut in valori nominale de 607,3 miliarde lei fata de 579.6 miliarde lei cat s-a estimat initial in bugetul de stat.

Majorarea valorii nominale a produsului intern brut, comparativ cu forma bugetului de stat, dar sub prognoza actuala, a avut la baza recalcularea acesteia pentru anii 2009 si 2010 si publicarea datelor provizorii pentru 2011, de catre Institutul National de Satistica.

La finalul negocierilor de ieri de la Palatul Victoria, ministrul Finantelor, Florin Georgescu, a evitat sa spuna daca Guvernul isi mai mentine pentru acest an tinta de crestere economica de 1,5% din PIB, mentionand doar ca prognoza de deficit bugetar nu va fi modificata. El a precizat in acelasi timp ca proiectul de rectificare bugetara a fost agreat cu FMI.

In primul trimestru, PIB a scazut cu 0,1% fata de ultimele trei luni din 2012, insa a avansat cu 0,3% comparativ cu perioada similara a anului trecut.

Premierul Victor Ponta a explicat ca revizuirea in scadere a tintei de crestere economica pentru acest an este generata de efectele secetei asupra agriculturii, dar si de faptul ca prognoza fostului Guvern privind fondurile de la Uniunea Europeana efectiv incasate a fost hiperoptimista.

El a aratat ca, spre deosebire de anul trecut, cand anul agricol a fost unul "exceptional", proiectiile aferente acestui an sunt negative.

Premierul a mai sustinut ca prognoza fostului Guvern privind fondurile de la Uniunea Europeana efectiv incasate a fost hiperoptimista, iar misiunile de audit efectuate de Comisia Europeana pentru intervalul 2010-2011 inseamna bani pierduti.

Fondurile destinate finantarii Programului de dezvoltare a infrastructurii si a unor baze sportive din spatiul rural, asigurate prin sume defalcate din TVA, vor fi diminuate cu 100 milioane lei, mai prevede documentul citat.

Tot cu 100 milioane lei vor fi insa majorate sumele defalcate din taxa pe valoarea adaugata pentru finantarea cheltuielilor cu drepturile asistentilor personali ai persoanelor cu handicap grav.