Intr-un editorial intitulat "Cel mai rau scenariu: 10 lucruri care vor afecta economic Romania", publicatia avertizeaza ca actuala situatie va avea efecte atat in toamna, dar si pe termen lung, in urmatorii ani.

Potrivit sursei citate, cele 10 elemente care vor afecta economia sunt: presiunea asupra cursului valutar; reducerea sumelor in lei disponibile pentru consum, investitii, economisire; problemele pe care Ministerul Finantelor le va avea cu veniturile si cu finantarea deficitului; cresterea blocajului in economie, ceea ce va avea drept consecinta reducerea platilor companiilor catre bugetul de stat; scaderea afacerilor si revizuirea planurilor de investitii, ceea ce se va solda cu disponibilizari; bancile isi vor reduce finantarea si vor presa pentru rambursarea imprumuturilor; scaderea valorii activelor romanesti, ceea ce va duce la diminuarea garantiilor; caderea fondurilor europene; Romania ramane prizoniera FMI; clasa de mijloc va fi distrusa, iar bugetarii si pensionarii vor ramane masa de manevra electorala.

In ceea ce priveste cursul, Ziarul Financiar remarca faptul ca "posibilitatile de interventie ale BNR pentru sustinerea cursului, chiar daca raman in picioare, sunt mai reduse".

"Stiind ca BNR este sub presiune si cu o marja de manevra mai redusa pentru ca nu mai poate creste dobanda la leu pentru a apara cursul asa cum a facut-o in 2008- 2009 din cauza ca ar lovi in Ministerul Finantelor caruia i-ar creste costurile la imprumut, investitorii financiari speculativi vor avea o putere mai mare si vor incerca sa atace cursul cu o forta mai puternica. In aceste conditii, s-ar putea sa vedem cresteri de curs mai puternice, urmate de reveniri, dar care vor accentua si mai mult tensiunea de pe piata valutara. Aceasta tensiune se va transmite imediat in economie", scrie publicatia.

Citeste continuarea pe www.zf.ro.