"Avand in vedere timpul foarte indepartat pana cand CC va relua discutiile legate de validarea sau invalidarea referendumului, sunt ingrijorat de cum va arata Romania pe 31 august. Am intrat intr-o cursa contracronometru a prabusirii tarii. Lipsiti de credibilitate externa sa putem imprumuta bani, lipsiti de credibilitate interna sa putem cumpara bani la rate acceptabile. Peste 4 milioane de cetateni care au datorii la banci si deprecierea leului ii afecteaza profund. 6 milioane de pensionari carora li s-a impus un impozit de 5,5% in 2010 pentru sanatate, iar astazi prin depreciere au pierdut de doua-trei ori mai mult din puterea de cumparare a pensiei. Nu stiu daca Romania rezista pana pe 31 (august n.r.) de aceea imi permit sa fac un apel la CC si Guvern, un apel la responsabilitate", a declarat Basescu, intr-o conferinta de presa la sediul sau de campanie, potrivit Mediafax.

Intrebat daca va cere Curtii Constitutionale preschimbarea termenului de pronuntare cu privire la referendum intr-unul mai apropiat, Basescu a spus ca nu ii ramane decat sa faca un apel deoarece "nimic nu mai este in mana" sa in calitate de presedinte suspendat. "Nu, mie nu imi mai ramane decat sa fac un apel, nimic nu este in mana mea", a spus el.

Basescu a argumentat ca Romania este intr-un "risc major" si el vrea sa aiba constiinta impacata ca a spus ca "31 august poate fi prea tarziu", adaugand ca va prezenta luni, 6 august, un calcul cu privire la cat de mult au fost afectati pensionarii si salariatii de deprecierea leului.

"Eu stiu sigur ca astazi suntem abia in 5 august si imi imaginez ce se va intampla din 5 pana pe 31, sunt 26 de zile, cu moneda nationala, cu ratele cetatenilor, cu pensiile amaratilor astora de pensionari, prin devalorizare (...) Deci cred ca din punctul acesta de vedere Romania este intr-un risc major si vreau sa am constiinta impacata ca am spus. Asa cum sunt, suspendat, dar responsabil: 31 august poate fi prea tarziu", a mai spus Basescu.