Managerul privat va fi numit la Posta Romana la scurt timp dupa majorarea capitalului social, dar numai in "stransa colaborare" cu noul actionar, se arata in scrisoarea de intentie convenita de Guvern cu Fondul Monetar International (FMI) la ultimele negocieri, din toamna acestui an.

Cu pierderi de 29 milioane euro in 2010, Compania Nationala Posta Romana este controlata in prezent de Ministerul Comunicatiilor, care detine 75% din actiuni, si de Fondul Proprietatea, cu 25%.

Potrivit unui document guvernamental, citat de Mediafax, statul va pastra pachetul majoritar de actiuni la Posta Romana, dar si-ar putea reduce participatia pana la 51% din titluri. In acelasi timp, Fondul Proprietatea si-ar putea reduce cota de participare la Posta Romana la 15% daca nu va participa la majorarea capitalului.

Investitorul va avea dreptul sa propuna o echipa care sa asigure managementul companiei pe o perioada de minimum 10 ani.

"Guvernul a aprobat un memorandum prin care isi propune cedarea a 33% din actiuni la Posta Romana, fara sa fie stabilita si o limita minima. Acest plafon maxim de 33% este un deziderat, iar FMI a impus Guvernului ca in scrisoarea de intentie sa se oblige sa vanda macar 20% din titluri catre un investitor strategic", au declarat surse oficiale, citate de Mediafax.

Scrisoarea de intentie cu FMI mai releva ca numarul oficiilor postale va scadea de la 7.100 la 5.800 unitati. In vara acestui an, Posta Romana a anuntat ca va continua reorganizarea retelei, prin desfiintarea a 450 de subunitati, operatiune care va impune desfiintarea a 1.400 de posturi.

La randul sau, ministrul Comunicatiilor avansa un numar de circa 2.000 locuri de munca restructurate la Posta Romana. Posta Romana are circa 35.000 de angajati.

Potrivit datelor ministerului de resort, reprezentanti ai operatorilor nationali postali din Austria, Belgia, Germania, Italia, Marea Britanie si Suedia si-au manifestat interesul pentru intrarea in actionariatul Postei Romane.