"Se practica un fel de sport national, de ghiceala, cat va fi cresterea economica, inflatia. Este extrem de important ca discutiile pe aceste teme sa fie serioase. Se face atata caz de o cifra sau alta, chiar daca ea reflecta date din urma cu 3-6 luni. Economia e in directia buna. Lichiditatea e mult mai buna, cursul e mult mai stabil, dobanzile au scazut. Cursul de schimb a evoluat bine in ultimele doua luni. De la perspectiva din decembrie de 4,6 lei/euro, acum suntem ingrijorati sa nu se aprecieze prea mult", a spus Isarescu (foto), la un seminar organizat de BNR.

Guvernatorul BNR a mai spus ca, desi Romania nu se mai afla in situatia de criza din 2009, mai are multe de facut si trebuie sa invete din situatia Greciei.

Isarescu a vorbit si despre sistemul de servicii sociale, despre care a spus ca nu este bine structurat, ceea ce duce la pierderi de resurse.

"Toata lumea este nemutumita de serviciile sociale, care se spune ca sunt subfinantate. Orice economist sef in aceasta situatie spune ca este o problema de croiala. Incercarea de a lua dramatic dintr-o parte si de a pune in alta nu va servi binelui social", a declarat guvernatorul BNR.

Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, a apreciat, la randul sau, ca desi romanii sunt “mult prea saraci, in raport cu ceilalti europeni”, resursele sunt limitate si “este greu sa aloci mai mult decat iti permiti pentru cheltuieli zilnice”.

Vladescu a spus, si el, ca Romania a trecut de ce a fost mai rau anul trecut, laudand “buna functionalitate” a BNR-ului, datorita careia Romania a avut un sistem bancar functional.

Acum ne gandim la iesirea din criza. Optimismul guvernatorului Mugur Isarescu a fost foarte bun si ne-a ajutat sa iesim din situatiile grele anul trecut”, a spus ministrul.

Seful de la Finante a mai spus ca “este normal” sa existe grupuri de interese, dar ca resursele sunt limitate si nu permit ajutor pentru toata lumnea.

Este bine ca oamenii sa invete sa se descurse si singuri. Iesirea din criza depiunde si de BNR si de Ministerul de Finante, dar mai depinde si de fiecare, de efortul individual sau colectiv al grupurilor de interese”, a explicat Vladescu.

El a mai spus ca sustinerea cu precadere a intreprinderilor si a sectorului agricol este importanta si a facut un apel la CEC sa dea mai multa atentie acestor sectoare si sa elimine cat mai mult birocratia in raport cu aceste domenii.