Barack Obama si-a inceput discursul amintind multumit ca trupele americane nu mai lupta pe frontul din Irak, dar centrul de greutate al discursului a fost altul - criza economica. Liderul de la Casa Alba vrea o reforma fiscala, cu impozite de minimum 30%, pe veniturile milionarilor.

"Putem sa restabilim o economie in care toata lumea are o sansa, toata lumea face ce trebuie si joaca dupa aceleasi reguli. In joc nu sunt valorile democrate sau republicane, ci valorile americane. Pe care trebuie sa le recastigam", a spus presedintele american.

Ideea lui Obama pleaca de la asa numita "regula a lui Buffet". Recent, miliardarul Warren Buffet s-a plans ca secretara lui plateste impozite mai mari decat el insusi, desi evident veniturile celor doi nu sufera comparatie. De partea cealalta, milionarul Mitt Romney, care are cele mai mari sanse sa devina candidatul republicanilor la prezidentiale, este acuzat ca in 2010 a platit impozite de numai 14%, la un profit de 22 de milioane de dolari.

"Milioane de americani care muncesc din greu si respecta legile merita o guvernare si un sistem financiar care sa faca la fel. E timpul sa aplicam legea din varf, pana la baza societatii. Statele Unite sunt tot mai puternice si am progresat prea mult pentru a da inapoi acum", a adaugat Obama.

Multora, discursul le-a adus aminte de programul lui Obama din 2008, cand candida pentru fotoliul de presedinte. Mesajul este actual, avand in vedere somajul de la 8,5 la suta. In plus, Obama vrea masuri care sa le permita celor care au credite pentru casa, sa le refinanteze la dobanzi minime, ca sa nu-si piarda locuintele pe care oricum nu le mai cumpara nimeni.

Cat despre politica externa, amintita doar pe alocuri, Obama a declarat ca este inca posibila "o rezolvare pasnica privind programul nuclear al Iranului", insa America ramane "hotarata sa impiedice cu orice pret Iranul sa obtina arma nucleara".