El a afirmat, la Gala Green Awards 2012, ca l-a intrebat pe Daniel Chitoiu despre Rosia Montana si ca acesta i-a spus ca a vrut sa zica ca lucrarile nu incep anul acesta, dar a uitat cuvantul "Nu". Ulterior, premierul a afirmat insa ca ministrul Economiei s-a referit prin acea declaratie la Cupru Min.

La solicitarea unor reprezentanti ai organizatiilor neguvernamentale de a-l demite pe ministrul Economiei pentru aceste afirmatii, Ponta a raspuns, zambind, ca "nu ar fi o idee rea", dar a precizat ca ministrul i-a prezentat explicatii pe aceasta tema.

Ministrul Economiei, Daniel Chitoiu, a declarat, vineri, ca este convins ca proiectul de la Rosia Montana va incepe in acest an, precizand ca mineritul va continua in toata tara, dar intentia este ca resursa sa fie exploatata eficient.

Chitoiu a fost intrebat ce se intampla cu proiectul de la Rosia Montana, in timpul unei vizite in Alba Iulia. "Eu sunt convins ca acest proiect va demara in acest an", a spus Chitoiu.

El a afirmat ca impreuna cu Rovana Plumb, la ministerul careia se afla decizia privind acordarea avizului de mediu si de a stabili garantii pentru investitori, urmeaza sa ia o hotarare. "Mineritul va continua in toata tara, dar vrem sa il exploatam eficient, nu sa vindem resursa pe bani putini si sa pagubim statul roman, populatia Romaniei", a spus oficialul.

Ministrul Economiei a intarit afirmatia facuta in fata presei si in cadrul unei intalniri cu localnicii din Rosia Montana, carora le-a spus ca prezenta sa in localitate este "o garantie ca mineritul in aceasta zona se va dezvolta".

"Prezenta mea aici este o garantie ca mineritul in aceasta zona se va dezvolta. Noi ne-am propus ca pana la sfarsitul acestui an sa luam o decizie politica, atat in ceea ce priveste inceperea mineritului la Rosia Montana, cat si la Cuprumin Abrud", a spus ministrul Economiei.

Daniel Chitoiu a vizitat, vineri, localitatea Rosia Montana unde a avut o intalnire, in centrul comunei, cu membri si simpatizanti USL, cu care a discutat despre proiectul minier si problemele acestora.

Ministrul Mediului, Rovana Plumb, declara, recent, ca este nevoita sa amane convocarea Comitetului de Analiza Tehnica (CAT) pentru proiectul de la Rosia Montana, pe motiv ca institutia va primi vizita unor experti ai CE.

Rovana Plumb anuntase ca intentioneaza sa convoace o sedinta a Comitetului de Analiza Tehnica pentru proiectul Rosia Montana in care sa fie discutate concluziile din auditul juristilor referitoare la intreruperea procedurii de evaluare ca urmare a anularii unor planuri de urbanism.

Anterior, Rovana Plumb declara ca nu a primit auditul prin care juristii recomanda oprirea analizei proiectului de la Rosia Montana in lipsa unor planuri de urbanism valabile, fiind contrazisa atunci de fostul titular al portofoliului, Korodi Attila, care afirma ca i l-a predat. Rovana Plumb declara ca a gasit respectivul document si a luat la cunostinta continutul lui.

Decizia care va fi luata de Guvern in proiectul Rosia Montana presupune indeplinirea in prealabil a trei conditii, respectiv existenta unor garantii privind protectia mediului, realizarea unei renegocieri si decuplarea totala a proiectului de lobby-ul si interesul politic, afirma, in 10 mai, premierul Victor Ponta.

El adauga ca nu poate indica la acest moment daca cele trei conditii vor fi indeplinite inainte de alegeri, dupa alegeri "sau poate niciodata".

In opinia premierului, un asemenea proiect nu poate fi derulat pentru un om politic, "indiferent cum il cheama sau ce functie importanta ocupa", ci doar pentru oamenii din zona respectiva si pentru Romania.

"Cand se indeplinesc aceste trei conditii, inainte de alegeri, dupa alegeri sau poate niciodata, nu va pot raspunde in acest moment", adauga Ponta.

La ceremonia de investire a noului Guvern, presedintele Traian Basescu declara ca se asteapta de la noul Executiv sa gaseasca solutii de creare de noi locuri de munca, el reiterand ca investitiile in exploatarile de minerit de aur si cupru reprezinta o astfel de solutie.

Programul Cabinetului Ponta prevede reanalizarea situatiei referitoare la "cazul" Rosia Montana, avand in vedere preocuparea manifestata de public in aceasta privinta, urmand ca deciziile care vor fi luate sa fie in acord cu interesul national, protectia mediului si legislatia europeana.

Proiectul minier Rosia Montana este dezvoltat de Rosia Montanta Gold Corporation (RMGC), al carei actionar principal este Gabriel Resources.

La Rosia Montana, judetul Alba, se afla cel mai important zacamant de aur din Romania. Acesta, evaluat la aproximativ 300 de tone de aur si 1.600 de tone de argint, a fost concesionat in vederea exploatarii catre compania RMGC. Compania este controlata de firma canadiana Gabriel Resources, care detine 80,46% din capitalul social. Statul, prin firma Minvest Deva, are o participatie de 19,31% in RMGC.

In spatele companiei canadiene Gabriel Resources se regasesc nume mari din business-ul mondial, precum miliardarii John Paulson, Beny Steinmetz si Thomas Kaplan.