"Daca s-ar ajunge la consens cu privire la reorganizare ar trebui ca pana la 31 decembrie sa se termine procesul de reorganizare a deconcentratelor, ceea ar insemna o reducere de personal la nivelul fiecarui judet, fie ca vorbim de inspectoratele judetene de Politie, fie ca vorbim de inspectoratele de educatie, de directiile de sanatate, de directii agricole s.a.m.d. Va pot spune ca o prima analiza arata ca, anual, s-ar realiza o economie de peste 100 de milioane de euro. La o prima analiza, la ceea ce au dat ministerele, 100 de milioane de euro reduceri de cheltuieli cu salariile si cheltuielile materiale aferente functionarii acestor institutii. Acesta ar fi nivelul de reducere brut, dar sunt convins ca se poate intra mult mai in detaliu", a spus Basescu.

El a mentionat ca dupa alegerile locale, care ar urma sa se desfasoare pe judetele marite, ar continua un alt proces care ar viza analiza in fiecare judet - actuala regiune de dezvoltare - a viabilitatii comunelor in mod deosebit, transmite Mediafax.

"Sunt foarte multe comune care nu sunt viabile, nu-si pot asigura din incasari proprii nici macar salariile celor cativa functionari pe care ii au la primarie, iar in aceasta a doua etapa ar trebui ca, dupa o analiza la nivelul fiecarui judet mare, sau vreau sa nu fie confuzie cu judetele actuale, ar trebui sa inceapa un proces de comasare a comunelor, pentru a obtine unitati administrative viabile", a afirmat presedintele.

El a mentionat ca nu se va desfiinta niciun oficiu care lucreaza cu publicul.

"Noua organizare ar crea conditii pentru realizarea de proiecte regionale. Dau un exemplu, in momentul de fata cea mai mare parte a banilor pe care ii distribuie Ministerul Agriculturii, Ministerul Dezvoltarii, Ministerul Mediului pe programe adresate mediului rural se duc in drumuri comunale, in apa curenta si in canalizare. A inceput, s-au contractat deja multe tronsoane din Coridorul 4 paneuropean. Nimeni nu vizeaza, datorita organizarii administrative, realizarea acelor capilare care sa aduca si sa scoata traficul din viitoarele autostrazi. Drumurile judetene – acestea sunt infrastructurile vitale pentru a putea sa alimentezi cu trafic sau sa scoti trafic de pe viitoarele autostrazi", a adaugat seful statului.

Citeste si:

Cele mai neobisnuite case in care poti sa locuiesti. Cat costa locuinta construita pe un pod. FOTO

Pleci in vacanta? VEZI daca destinatia ta se afla pe harta celor mai importante outlet-uri din Europa

Cum salvezi o companie de la cadere. Ce miscari a facut CEO-ul Starbucks, Howard Schultz pentru a repune pe picioare cel mai mare lant de cafenele din lume