"De maine, probabil, vom vedea Germania care va vinde si mai ieftin, fiind printre putinele din Europa care a ramas cu rating AAA. Daca ceilalti din Europa nu reusesc sa se mobilizeze, nici Germani nu se stie cat se va mai putea imprumuta ieftin. Statele trebuie sa inceapa sa faca ce am facut noi. Retrogradarea inseamna un cost mai mare al deficitului. Cred ca va trebui sa faca toti restructurari bugetare rapide, pentru a-si reduce deficitele la niveluri mult mai mici", a declarat Bogdan Dragoi pentru Mediafax.

Secretarul de stat in Ministerul Finantelor a amintit ca retrogradarea unui stat inseamna ca si companiile din acel stat vor fi sanctionate, adica toata economia reala, companii a caror activitate depinde de linile de finantare.

"Cand scade ratingul, automat toate societatile si economia vor fi afectate, nu doar banci si asigurari, ci si companiile din industrie si comert, pentru ca depind de linii de finantare", explica el.

In acest context, Dragoi accepta ca acest cost suplimentar va fi transferat catre subsidiarele din Romania, dar noteaza ca linile noi de finantare nu sunt atat de semnificative. "Bancile vor avea un cost de finantare mai crescut si liniile vor fi mai scumpe, dar pe Romania linile de finantare s-au restrans. Va fi un cost al banilor usor mai ridicat", a explicat secretarul de stat.

In ceea ce priveste accesul la finantare al statului roman, Dragoi s-a aratat rezervat sa faca estimari, declarand ca este nevoie de cateva zile de activitate pe pietele internationale pentru a se vedea un trend clar.

Citeste si:

Urma sa primeasca un bonus de 3 mil. euro. Cum i-a socat pe actionari seful bancii Llyods