Videanu a explicat, intr-o conferinta de presa, ca din punctul de vedere al PDL si al Guvernului, trebuie gasite solutii alternative astfel incat impactul reducerii contributiilor sa aiba efect zero in bugetul consolidat.
Potrivit lui Videanu, aceasta masura ar elimina blocajul din economia nationala.

Intrebat cand s-ar putea pune in aplicare scaderea CAS-ului, Videanu a precizat: "Guvernul lucreaza la o astfel de masura, e prevazuta in acordul cu FMI, probabil se va discuta la prima misiune a FMI in Romania".

Seful misiunii FMI, Jeffrey Franks, a declarat pe 9 mai ca FMI si Guvernul au convenit ca trebuie analizate mai multe date fiscale inainte de o decizie privind scaderea contributiilor sociale.

"Am agreat cu Guvernul ca este nevoie sa vedem mai multe date privind situatia fiscala, care sa demonstreze ca este loc pentru reduceri ale contributiilor sociale. Cheia este sa te asiguri ca ai suficienti bani atat pentru 2011, cat si pentru 2012, ca sa poti reduce contributiile sociale sau sa iei altfel de masuri", a spus Franks.

Ulterior, presedintele Traian Basescu a declarat la TVR ca nu va fi posibila scaderea CAS si ca i-a spus acest lucru premierului "de mai bine de o luna si jumatate", seful statului adaugand, in acest context, ca "Guvernul poate avea abordari politice".

Basescu a reafirmat recent, la o conferinta organizata de "Ziarul Financiar", ca nu pot fi reduse contributiile sociale in acest an intrucat bugetul de stat nu-si permite riscul unor accentuari de dezechilibre.