Pentru angajatii obisnuiti, bonusul de 100.000 de lire este egal cu salariile primite in aproximativ cinci ani, potrivit cotidianului britanic The Guardian. Sports Direct este cel mai mare retailer de imbracaminte sport din Marea Britanie.

"Bonusurile de sase cifre sunt in mod normal rezervate directorilor, dar Sports Direct a stabilit detaliile programului de prime in 2009 pentru toti angajatii cu norma intreaga, de la cei din depozite la cei din boardul director, care lucrasera un an pentru companie si ramaneau inca patru. Intrucat situatia fianciara a retailerului s-a imbunatatit - la fel ca pretul actiunilor - angajatii au dat lovitura", scrie publicatia britanica, preluata de Mediafax.

Profitul companiei a crescut anul trecut cu 40%, la peste 200 de milioane de lire sterline, intr-o perioada in care retailerii au probleme si chiar si marile lanturi de magazine sunt nevoite sa-si reduca planurile de dezvoltare.

Ideea programului de bonusuri a apartinut proprietarului companiei. Sports Direct a fost infiintata in urma cu 30 de ani de miliardarul Mike Ashley, patron al clubului Newcastle United. Ashley controleaza inca aproape doua treimi din companie si are o avere de peste 2 miliarde de lire sterline.

In urma cu patru ani, angajatilor cu norma intreaga aflati in companie cel putin din 2008 le-au fost promise bonusuri in actiuni daca se atingeau tintele de profit in 2009. Dupa ce compania a inregistrat rezultate bune in 2009, angajatii au primit actiuni, conditionate la vanzare, reprezentand 25% din salariul de baza.

Actiunile SportsDirect au crescut puternic pana anul trecut, cand angajatii au primit dreptul de a vinde cate 25% din pachetele de actiuni primite de la companie. Un angajat cu salariu de 20.000 de lire pe an si-a dublat aproape veniturile in 2012, cu actiuni de 17.500 de lire.

Desi impresionant, bonusul este mic comparativ cu sumele acordate dupa rezultatele financiare anuntate de companie joi. Astfel, un angajat care anterior castiga 20.000 de lire va primi dreptul de a vinde actiuni in valoare de 75.000 de lire.
Cei circa 2.000 de angajati care au indeplinit conditiile programului sunt liberi sa-si vanda toate actiunile, iar compania le-a pus la dispozitie gratuit chiar si servicii de brokeraj. Proprietarul companiei, Mike Ashley, nu a fost inclus in programul de bonusuri.

Sports Direct numara aproximativ 16.000 de angajati in Marea Britanie si peste 2.000 in alte tari. Compania este prezenta in 19 state.