Anul viitor, pretul mediu al diamantelor brute va creste cu 9%, la 145 dolari pe carat, iar in urmatorii doi ani va avansa cu 14%, respectiv 4,8%, a declarat Edward Sterck, analist la firma BMO Capital Markets, transmite Bloomberg.
Pretul diamantelor va urca apoi cu 2,6% in 2015 si cu 3,2% in anul urmator.

In cazul aurului, sapte analisti intervievati de Bloomberg se asteapta la scaderea pretului incepand din 2013, dupa o crestere de 19% anticipata pentru anul viitor.

Cererea de diamante ar putea creste de doua ori mai repede decat oferta pana in 2020, datorita dezvoltarii clasei de mijloc in China si India, potrivit unui raport efectuat de compania de consultanta Bain.

Ce determina cresterea preturilor

China, India si Orientul Mijlociu vor asigura 40% din consumul de diamante pana in 2015, comparativ cu numai 8% in 2005, potrivit grupului Anglo American, care detine De Beers, a doua mare companie extractoare de diamante la nivel mondial.

Cererea mondiala pentru diamante va depasi probabil cererea cu 7 milioane de carate in 2016, comparativ cu un deficit de un milion de carate in acest an, a aratat Vladimir Sergievski, analist la compania Finam Investment din Moscova.

Pretul diamantelor brute va scadea cu 5,1% in acest an si va stagna in 2013, anticipeaza Richard Platt, director general la compania de consultanta WWW Diamond Forecasts din Londra. Platt estimeaza o crestere de 2,9% in 2014 si de 2,2% anul urmator.

In cazul diamantelor slefuite, Platt prognozeaza un avans al preturilor de 4,7% anul viitor, de 9,3% in 2013, de 6,6% in 2014 si de 4,4% in 2015. Cresterile de preturi vor reflecta cererea din Asia, a spus el.

Pe piata aurului, preturile spot au urcat cu 12% in acest an, investitorii cautand plasamente sigure in contextul crizei datoriilor din Europa. Pretul aurului spot a scazut miercuri cu 0,2%, la 1.586,93 dolari uncia.

Actualul pret al aurului nu reflecta fundamentele cererii si ofertei, ci cererea artificiala pentru metalul pretios, ca mijloc de protectie fata de riscuri, a spus Rob Henderson, economist sef la National Australia Bank.

El a adaugat ca din acest motiv pretul aurului va inregistra o corectie substantiala in viitor.

Citeste si:

Un roman si-a prezentat creatiile de 3 milioane de euro in cel mai frumos magazin din lume GALERIE FOTO