Inspectiile s-au desfasurat in urma unei plangeri privind o posibila incalcare a regulilor de concurenta nationale si comunitare de catre compania HP Romania, se arata intr-un comunicat al autoritatii, citat de Mediafax.

"Avem suspiciuni privind un posibil abuz de pozitie dominanta a societatii HP Romania, manifestat printr-un comportament discriminatoriu in relatia cu unul dintre partenerii sai contractuali. Acest lucru poate afecta concurenta pe piata comercializarii consumabilelor pentru echipamente de printare marca HP si a serviciilor conexe", a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.

Documentele si declaratiile ridicate in cadrul acestor inspectii se afla in analiza autoritatii romane de concurenta, in cadrul procedurilor specifice investigatiei.

Inspectiile inopinate reprezinta o etapa preliminara in cadrul procedurilor de investigare a unui posibil comportament anticoncurential. Efectuarea acestor inspectii nu reprezinta o antepronuntare a Consiliului Concurentei nici in ceea ce priveste vinovatia companiei investigate si nici in ceea ce priveste rezultatul final al investigatiei declansate.

Daca in urma investigatiei comportamentul anticoncurential al HP Romania va fi confirmat, Consiliul Concurentei poate aplica o amenda ce poate ajunge pana la 10% din cifra de afaceri a companiei.

Hewlett Packard Romania SRL este parte a grupului american HP, unul dintre cei mai mari producatori mondiali de echipamente IT.

In 2010, afacerile companiei au insumat 340,7 milioane de lei, iar profitul net a atins 44,7 milioane de lei, conform datelor Ministerului Finantelor Publice.