Intitulat “De la comunism la programare: Cum a devenit Daniel Dines miliardar în boți”, articolul prezintă povestea ascensiunii antreprenorului român, de la copilăria comunistă și până la miliardarul în dolari de astăzi.

Românul deţine în prezent peste 20% din compania UiPath, potrivit interviului acordat Forbes, iar compania IT este evaluată la 7 miliarde de dolari, după ultimele investiţii obţinute de la finanţatori, în aprilie.

Astfel, Dines ar deţine o avere de cel puţin 1,4 miliarde de dolari, depăşindu-l astfel pe Ion Ţiriac, care are o avere estimată la 1,1 miliarde de dolari, conform celui mai recent top Forbes al celor mai bogaţi oameni din lume.

Daniel Dines, în vârstă de 47 de ani, nu a inventat tehnologia RPA (robot process automation), dar deja s-a poziţionat în fruntea clasamentelui al companiilor din acest domeniu. În urmă cu doi ani, atunci când investitorii europeni au evaluat compania la 110 milioane de dolari, UiPath era un start-up mai puţin cunoscut, având doar 150 de angajaţi.

Momentan, sediul principal al companiei se află într-un zgârie nori impresionant, situat pe celebrul Park Avenue din Manhattan, New York. Peste 3.000 de angajaţi lucrează acum pentru compania lui Dines, având peste 30 de sedii în întreaga lume, scrie Forbes.

UiPath, unul dintre cei mai importanţi jucători la nivel global pe piaţa de Robotic Process Automation (RPA), a anunţat în aprilie că a obţinut o rundă de investiţii Seria D în valoare de 568 mil. dolari, compania ajungând astfel la o valoare de 7 miliarde dolari.

”Compania lider de Robotic Process Automation (RPA) enterprise software, UiPath, deschide calea către era Automation First, cu o rundă de investiţii Seria D în valoare de 568 de milioane de dolari. La o evaluare de 7 miliarde de dolari, UiPath a devenit una din companiile de enterprise software cu cea mai mare creştere şi una din cele mai valoroase companii de AI software din lume”, a anunțat compania.

Noua rundă de finanţare a fost condusă de firma Coatue, cărora li s-au adăugat Dragoneer, Blackstone, Sands Capital, precum şi fonduri aflate sub consilierea T. Rowe Price Associates.

”Inc. Accel, care a condus rundele din Seria A şi Seria B, precum şi CapitalG şi Sequoia, care au condus runda Seriei C, au participat de asemenea la runda prezentă, la fel ca şi alţi investitori din trecut, cum ar fi Madrona Ventures şi Seedcamp”, se arată în comunicat.

De la închiderea Seriei A în aprilie 2017, când UiPath avea o evaluare de 110 milioane dolari, printre cele mai importante realizări ale companiei se numără cultivarea celei mari mari comunităţi de RPA din lume, care depăşeşte în acest moment 400.000 de utilizatori din 200 ţări. În plus, compania şi-a extins baza de clienţi la nivel mondial la opt din topul 10 Fortune Global 500 şi peste 50% din topul 50 Fortune Global 500.

Printre cei mai noi clienţi ai UiPath se numără American Fidelity, BankUnited, CWT (cunoscut până curând sub numele Carlson Wagonlit Travel), Duracell, Japan Exchange Group (JPX), LogMeIn, McDonalds, NHS Shared Business Services, Nippon Life Insurance Company, Nissan Motor Corporation, NTT Communications Corporation, Orange™, Ricoh Company, Ltd., Rogers Communications, Shinsei Bank, Quest Diagnostics, Uber, US Navy, Voya Financial, Virgin Media şi World Fuel Services.

Compania de tehnologie UiPath a fost fondată în 2005, la București, de antreprenorii români Daniel Dines și Marius Tirca. În 2017, compania cu aproape 600 de angajați, și-a mutat birourile la New York, iar în prezent are peste 700 de clienți și birouri în Londra, Singapore și Tokyo.

În aprilie, UiPath a anunțat că donează 1 milion de euro pentru catedrala Notre Dame, grav avariată de un incendiu, în primăvară.