Participatia detinuta de Trezoreria britanica va fi preluata de fondul de pensii canadian Caisse de Depot et Placement du Quebec si de administratorul de active Hermes Infrastructure, relateaza Financial Times si Bloomberg.

Compania Eurostar a anuntat ca va rascumpara si actiunile preferentiale detinute de guvernul de la Londra pentru 172 de milioane de lire. Astfel, venitul total al Trezoreriei din renuntarea la particiatia la operatorul feroviar se va situa la 757 de milioane de lire (aproximativ 1,1 miliarde de dolari).

"Este excelent ca am ajuns la un acord pentru a vinde partticipatia guvernului la Eurostar, tranzactia este fantastica pentru platitorii de taxe din Marea Britanie si depaseste asteptarile pe care le aveam", a declarat George Osborne, ministrul britanic de Finante.

Guvernul britanic estima ca va obtine 300 de milioane de lire sterline din vanzarea actiunilor detinute la operatorul feroviar. Osborne a precizat ca fondurile urmeaza sa fie utilizate pentru a plati o parte din datoria suverana a Marii Britanii.

Eurostar, care anul trecut a transportat peste 10 milioane de pasageri, ofera servicii de transport feroviar cu trenuri de mare viteza intre Londra, Paris si Bruxelles si a inceput sa opereze trenuri pe sub Canalul Manecii in 1994.

Compania feroviara franceza SNCF detine 55% din Eurostar, iar operatorul feroviar belgian controleaza 5% dintre actiuni.

In 2013, guvernul britanic a anuntat ca se afla in cautarea unor cumparatori pentru participatia pe care o detine la Eirostar, ca parte a Planul National de Infrastructura, care prevede vanzarea de active in valoare de 20 de miliarde de lire sterline (aproximativ 30 miliarde dolari) pana in 2020.