"In ciuda contextului crizei economice care s-a manifestat in Romania si in ultimii ani, industria colectarii creantelor a avut o evolutie ascendenta. Astfel, in 2009 si 2010 s-au inregistrat cresteri de piata semnificative in industrie, ajungandu-se pana la 76%, respectiv 54%. Insa, incepand cu anul 2012 piata a inceput sa arate semne de scadere, in special pe segmentele B2C (debitori persoane fizice) si Debt Purchase (achizitie de creante)", arata unui studiu al AMCC prezentat astazi intr-o conferinta de presa, scrie Mediafax.

In ceea ce priveste distributia creantelor pe segmente de activitate, debitele persoanelor fizice reprezinta 53% din piata, in timp ce cele ale persoanelor juridice 9%. Achizitiile de portofolii de debite reprezinta 38% din piata. In primul semestru al anului trecut, valoarea cazurilor aduse spre colectare a fost de 950 de milioane de euro, reprezentand circa 2,85 milioane de cazuri.

La fel ca in anii precedenti, cea mai mare pondere in activitatea de colectare a avut-o sectorul bancar, mentinandu-se la un nivel de 50-53%, prin externalizarea sau vanzarea portofoliilor de creante neincasate de la debitori persoane fizice.

152 de euro, valoarea medie a creantei externalizate

In ceea ce priveste rata de succes a firmelor de colectare de creante, respectiv sumele incasate de catre acestea, s-a inregistrat o crestere in prima jumatate a anului pe segmentul debitelor persoanelor fizice.

"Aceasta crestere a avut loc pe fondul stabilizarii sumei medii achitate de debitori la aproximativ 111 euro, in timp ce suma medie externalizata a scazut considerabil (valoarea medie a creantei a fost de 152 euro, in scadere fata de 228 euro in aceeasi perioada din 2011)", a declarat Georg Kovacs, presedintele AMCC.

Pe segmentul debitelor companiilor insa, ratele de succes au scazut semnificativ, chiar daca valoarea medie colectatã a crescut foarte mult comparativ cu aceeasi perioadã din 2011 (460 euro, de la 298 euro in prima jumatate a anului 2011). Astfel, pe fondul cresterii semnificative a valorii medii externalizate in primul trimestru si in trimestrul doi 2012 (1.069 euro, fata de 361 euro in aceeasi perioada din 2011), rata de succes a scazut considerabil pe acest segment.

Scaderea pietei de colectare creante a avut si va avea ca principala cauza scaderea creditarii in general. Pentru restul anului estimarile pentru piata colectarii creantelor sunt de scadere, in special pe segmentul debitorilor persoane fizice si al achizitiei portofoliilor de creante neperformante.

"Pentru sfarsitul anului 2012 si pentru anul 2013 estimam ca segmentul debitori persoane fizice va suferi o scadere de cel putin 10-15%, insa ne asteptam la o usoarã crestere pe segmentul debitori persoane juridice", a adaugat Kovacs.

Cele 11 companii membre in AMCC constituie aproximativ 80% din cota de piata a sectorului colectarii creantelor comerciale, insumand un numar total de peste 1.600 de angajati. Din AMCC fac parte Coface Romania, EOS KSI, Creditreform Romania, KRUK International, Cycle European, Mellon Romania, Creditexpress Financial Services, Top Factoring, Kolcze Iliuta si Asociatii, DBR Factor si IFN Next Capital Finance.