Infiintarea a sapte centre de posta pentru deservirea clientilor majori, angajarea unei companii de consultanta care sa asiste compania la introducerea unui sistem IT integrat, internalizarea activitatilor de procesare si transport numerar, achizitionarea a 400 autovehicule de transport valori pe toate segmentele, dezvoltarea a cinci centre de profit si elaborarea unor programe de atragere a clientilor din sfera furnizorilor de servicii utilitati, telecomunicatii, banci sunt alte masuri incluse in strategia de restructurare si modernizare a Companiei Nationale Posta Romana.

In document se arata ca situatia economica a Companiei Nationale Posta Romana s-a inrautatit considerabil incepand din 2008, agravandu-se accelerat in al doilea semestru al anului 2009, evolutie negativa determinata in principal de deciziile manageriale din 2008, cu efecte ce au creat "premisele unui colaps financiar iminent".

Astfel, in 2008, compania a inregistrat pierderi din exploatare negativ de 11,3 milioane lei, in conditiile cresterii costurilor de exploatare la 1,4 miliarde lei. In 2009, raportat la anul anterior, costurile de exploatare au crescut la 1,6 miliarde lei, generand pierderi de 180,3 milioane lei. In aceste conditii, compania a trecut de la un profit brut de 34,3 milioane lei in 2007 si 4,5 milioane lei in 2008 la o pierdere de 150,4 milioane lei in 2009.

"Pe fondul stagnarii veniturilor din exploatare la nivelul anului 2009 si in lipsa implementarii unui plan de eficientizare care sa permita reducerea cheltuielilor si cresterea veniturilor, compania va inregistra si in anul 2010 o pierdere neta semnificativa, care se va adanci pana la 250 milioane lei", se atentioneaza in document.

Principalele cauze invocate care au generat situatia actuala sunt semnarea unor contracte de achizitii in 2008 de peste 300 milioane euro care depasesc capacitatea financiara de plata a companiei, cresterea numarului de personal si a cheltuielilor salariale aferente, amanarea deciziilor de constructie si automatizare a centrelor regionale de tranzit, neimplementarea unui sistem IT integrat, gestionarea ineficienta a clientilor majori.

De asemenea, au fost implementate solutii neviabile in procesul de restructurare in ceea ce priveste proiectarea retelei de transport prioritare aeriene (au fost introduse curse directe intre sapte orase la o capacitate si costuri excesive), innoirea flotei auto (achizitia de masini nu a fost realizata conform necesarului real) si functionarea postei hibride (au fost infiintate patru centre de posta hibrida in baza unui parteneriat incheiat in conditii dezavantajoase pentru Posta Romana).

Ca puncte slabe in activitatea Postei sunt indicate ponderea ridicata a cheltuielilor cu forta de munca, "atitudinea negativa" a salariatilor implicati in relatia directa cu clientii, sisteme primitive de raportare interna si de monitorizare, politica de pret insuficient aliniata la piata, contracte de achizitii pe termen lung fara posibilitate de denuntare.

Pe baza acestor considerente, Guvernul a adoptat strategia de restructurare a Postei Romane, care prevede reorganizarea structurii regionale prin dezvoltarea a zece centre de suport si profit in regiunile de dezvoltare din Romania (considerandu-se ca Bacau, Galati si Constanta sunt regiunile cu cel mai mare potential de consolidare), infiintarea a sapte centre de posta hibrid pentru deservirea clientilor majori cu o capacitate de 0,5-1 milion trimiteri/luna pentru fiecare centru, implementarea serviciului "door-to-door" in zonele urbane, dezvoltarea unei retele de transport care sa asigure livrari in regim de viteza Z (ziua prezentarii) plus 1 pentru trimiterile la nivel national si in aceeasi zi pentru expedierile loco, dezvoltarea solutiilor e-business, intarea pe piata de nisa a comunicarii digitale si comertului electronic, implementarea sistemului call center pentru preluarea comenzilor.

Vor fi introduse echipamente de sortare automata in locul procesarii manuale in centre din Bucuresti, Cluj-Napoca, Iasi si Timisoara, va fi definitivata baza de date a codurilor postale odata cu realizarea unor cataloage cu aceste coduri atat pe suport fizic, cat si electronic si derularea unui program de promovare in randul clientilor privind necesitatea si beneficiile folosirii codurilor postale.

Prin intelegeri cu institutii financiare, bancare si societati de asigurari vor fi prestate servicii financiare legate de depozitele persoanelor fizice, credite de consum, carduri, produse de asigurari si schimb valutar.

In paralel, Posta Romana isi va eficientiza sistemul de vanzari retail prin transformarea oficiantilor si factorilor postali intr-o "forta de vanzari directe", cu introducerea unui mecanism de recompensare pentru performante in vanzari.

Internalizarea activitatilor de procesare si transport numerar, achizitionarea unui numar de 400 autovehicule de transport valori pe toate segmentele si "redimensionarea" necesarului de personal sunt alte masuri incluse in strategia de restructurare a Postei Romane, aprobate de Guvern.

In document se arata si ca Posta Romana beneficiaza, pana la 31 decembrie 2012, de dreptul exclusiv de a presta servicii postale avand ca obiect trimiteri de corespondenta a caror greutate este mai mica de 50 grame si al caror tarif nu trece de 2 lei.

Prinicipalele proiecte de investitii avute in vedere depasesc in valoare un total de 113 milioane euro, din care 70 milioane euro pentru automatizarea centrelor de sortare (fonduri asigurate prin credit furnizor sau parteneriat public-privat), 10 milioane euro pentru sistemul integrat IT (credit furnizor), 12,5 milioane euro pentru achizitia de echipamente de tiparire (credit bancar), 6,7 milioane euro pentru achizitia sistemului informatic (credit bancar), 10 milioane euro pentru reorganizarea transportului de trimiteri postale si de numerar si a procesarii numerarului (leasing) si 4 milioane euro pentru extinderea retelei private virtuale VPN (surse proprii si constributiie atrase prin parteneriat cu o banca si o societate de asigurari).

Prin toate aceste masuri, Guvernul considera ca Posta Romana se poate redresa financiar astfel incat la sfarsitul anului 2014 sa inregistreze un profit brut de circa 50 milioane lei, ponderea veniturilor din servicii financiare sa ajunga la minimum 25% din totalul veniturilor, iar cota de piata sa fie mentinut la cel putin 75% la trimiteri de corespondenta si sa creasca la minimum 20% pe segmentul express intern.

Redresarea companiei este estimata sa inceapa din semestrul II al anului viitor, dar chiar si in aceste conditii este asteptata o pierdere bruta de 170,5 milioane lei in 2010 si de 60,4 milioane lei in 2011. Conform proiectiilor din documentul guvernamental, Posta Romana va inregistra profit incepand din 2012 (31,8 milioane lei brut), cu tendinte de crestere in 2013 (33,6 milioane lei brut) si in 2014 (50,6 milioane lei brut).

Proiectia se bazeaza si pe majorarile tarifare prevazute pentru serviciile universale (corespondenta neprioritara) in 2011 (cu un ritm de crestere de 20% pentru trimiteri de corespondenta treapta I de greutate si de 16,7% pentru colete postale cu greutatea pana la 10 kilograme) si in 2012 (crestere de 7% pentru serviciile universale si neuniversale).

Posta Romana, cu 36.057 angajati, este cel mai mare operator de profil, avand o retea teritoriala de peste 7.100 oficii postale, grupate in zece directii regionale, din care doar circa 1.100 sunt informatizate.

Actionarii operatorului postal sunt Ministerul Comunicatiilor, cu o participatie de 75%, si Fondul Proprietatea, care detine 25% din capital.