Comisia Europeana a ordonat marti Irlandei sa recupereze suma de 13 miliarde de euro de la Apple reprezentand taxele neplatite de grupul american in perioada 2003-2014.

Executivul comunitar sustine ca subsidiara din Irlanda a Apple, care este responsabila de vanzarea in Europa a produselor grupului american, a platit in 2014 o taxa pe profit de 0,005%, echivalent cu 10 milioane de euro.

Intr-un interviu acordat joi postului irlandez de televiziune RTE, Tim Cook a declarat ca din profiturile realizate in 2014 Apple a platit taxe de 800 milioane de dolari.

"Am platit 400 milioane de dolari in Irlanda si alte 400 milioane de dolari in SUA si am pus deoparte mai multe miliard de dolari pentru plata taxelor in SUA imediat ce vom repatria castigurile, lucru pe care estimam ca il vom face in cursul anului urmator", a declarat Tim Cook.

Citeste si: De ce nu vrea Irlanda cele 13 mld. de euro pe care Apple trebuie sa i le plateasca, la presiunea CE, si cine este castigatorul surpriza in urma conflictului dintre UE si SUA, pe tema taxarii

CEO-ul de la Apple nu a precizat suma exacta pe care grupul o va repatria in SUA, insa un studiu publicat anul trecut de doua ONG-uri sustine ca Apple are in prezent peste hotare profituri de peste 181 miliarde de dolari in incercarea de a evita plata taxelor in SUA.

De asemenea, Tim Cook a insistat ca Apple nu a beneficiat de un acord fiscal preferential din partea Irlandei, chiar daca UE sustine ca facilitatile fiscale acordate de autoritatile irlandeze sunt echivalente cu un ajutor de stat ilegal.

"Concluziile anchetei sunt incorecte, nu a existat un acord special intre Irlanda si Apple", a spus Tim Cook, adaugand ca Apple va face recurs la decizia Bruxelles-ului. In acest context, Tim Cook s-a declarat increzator ca Apple va avea castig de cauza in justitie fata de decizia Comisiei Europene pe care a catalogat-o drept "o stupiditate politica absoluta".

Justitia europeana are puterea de a reduce si chiar a anulat amenzile Comisiei daca gaseste nereguli in metodologia de calcul a Executivului comunitar. Insa recursul in justitie poate dura mai multi ani astfel ca suma finala pe care Apple va trebui sa o plateasca va fi cunoscuta abia atunci.