Potrivit informatiilor de pe site-ul UMF Targu Mures, citate de Mediafax, la specializarea Medicina in limba engleza sunt oferite 70 de locuri, toate cu taxa, in valoare de 5.000 de euro pentru intreg anul universitar, indiferent daca studentul este cetatean din Romania, tari membre UE sau alte state.

La un simplu calcul, ne dam seama ca in 6 ani de studiu, studentul plateste 30.000 de euro numai taxe. Pentru ca apoi sa munceasca nu mai putin de 17 ani sa-si amortizeze investitia, la un salariu de 1.700 de euro pe an. Asta daca mai ramane in Romania…

UMF Targu Mures mai are cinci specializari unde ofera numai locuri cu taxa - Balneofiziokinetoterapie si recuperare, Nutritie si dietetica, Tehnica dentara (cate 70 de locuri), Educatie fizica si sportiva (40 de locuri) si Asistenta de farmacie (30 de locuri). Toate aceste specializari au 180 de credite pe an, ceea ce inseamna ca studentii declarati admisi vor plati, anual, cate 4.000 de lei.

Pe de alta parte, specializarea Medicina militara are numai locuri la buget - 20. Celelalte specializari - Medicina, Moase, Asistenta medicala generala, Medicina dentara, Farmacie - ofera atat locuri bugetate, cat si cu taxa.

In functie de numarul de credite anual necesar pentru a promova, taxele sunt de 4.000, respectiv 8.000 de lei - in ultimul caz la specializarile Medicina, Farmacie si Medicina Dentara.

Pentru ciclul universitar de licenta, UMF Targu Mures ofera in total 440 de locuri bugetate si 700 cu taxa.

Universitatea de Arta Teatrala din Targu Mures va percepe taxe de scolarizare nediferentiate, pentru cetatenii romani, cei ai altor state membre ale Uniunii Europene si ai statelor apartinand Spatiului Economic European si ai Confederatiei Elvetiene. Acestea sunt de 2.000 de lei pe an universitar la studii universitare de licenta, specializarile Teatrologie si Pedagogie muzicala, de 2.200 de lei pe an la specializarea Artele spectacolului - actorie si Artele spectacolului - coregrafie si de 2.600 de lei pe an la specializarea Artele spectacolului - regie.

Din cele 106 locuri oferite de Universitatea de Arta Teatrala din Targu Mures, doar 50 sunt bugetate.

Universitatea "Petru Maior" din Targu Mures a stabilit o taxa unitara de 2.000 de lei, la toate specializarile la nivel licenta.

UPM ofera atat locuri bugetate, cat si cu taxa la specializarile Tehnologia constructiilor de masini, Design industrial, Mecatronica si robotica, Inginerie si management, Ingineria mediului, Calculatoare si tehnologia informatiei, Inginerie energetica, Ingineria sistemelor (de la Facultatea de Inginerie), Limbi si literaturi, Istorie, Informatica, Limbi Moderne Aplicate, Relatii Internationale si Studii Europene, Stiintele comunicarii (de la Facultatea de Stiinte si Litere), Management, Contabilitate, Administrarea afacerilor, Stiinte administrative, Finante, Drept (de la Facultatea de Stiinte Juridice si Administrative).

UPM ofera 400 de locuri (din care 195 cu taxa) la Facultatea de Inginerie, 511 la Stiinte si Litere (358 cu taxa) si 601 la Stiinte Juridice si Administrative (din care 495 cu taxa).