Banca, a doua ca marime din Germania in functie de active, ar putea fi nevoita sa majoreze capitalul cu minim 3 miliarde de euro pentru a respecta noile standarde ale Uniunii Europene. De altfel, Commerzbank recunoaste faptul ca "este trasa in jos" de criza datoriilor din zona euro, scrie Mediafax.

Analistii cred ca banca germana, care a atras de pe piata in acest an 11 miliarde de euro pentru rambursarea partiala a ajutorului guvernamental primit in timpul crizei financiare, va avea dificultati sa obtina noi fonduri.

O "banca rea" ar face ca populatia din Germania sa suporte riscurile implicate de portofoliul de obligatiuni suverane al Commerzbank, care include o expunere de 13 miliarde de euro la statele periferice din zona euro, intre care Grecia, Italia si Spania.

Alte doua institutii de credit germane, WestLB si Hypo Real Estate, au transferat activele toxice in "banci rele", in conformitate cu o lege din 2009 menita sa sprijine bancile sa faca fata crizei financiare.

Legislatia a expirat la sfarsitul lui 2010, dar agravarea crizei din zona euro a obligat autoritatile de la Berlin sa promita reactivarea acesteia.

Obligatiunile suverane ale Commerzbank se afla la o divizie de finantare imobiliara numita Eurohypo, care urmeaza sa fie vanduta pana in 2014, la cererea autoritatilor pentru concurenta din Uniunea Europeana. Surse apropiate discutiilor dintre Commerzbank si guvern au declarat ca una dintre solutii este crearea unei "banci rele".

Separarea unei parti mari din activele Eurohypo ar trebui sa ajute Commerzbank sa respecte reglementarile Autoritatii Bancare Europene (ABE), care prevad ca 70 de banci din UE trebuie sa detina rezerve mai mari de capital pana in iunie anul viitor. Potrivit calculelor preliminare ale ABE, Commerzbank ar avea nevoie de majorarea capitalului cu 2,9 miliarde de euro, dar suma ar putea creste dupa publicarea datelor revizuite.

Eurohypo reprezinta cea mai mare parte din operatiunile financiare cu active ale Commerzbank, care au inregistrat in primele noua luni pierderi de 2,5 miliarde de dolari.

Aceste pierderi ingreuneaza sarcina Commerzbank de a respecta prevederile ABE referitoare la rata de adecvare a capitalului, care trebuie sa ajunga la 9% pana in iunie anul viitor.

Directorul general al Commerzbank, Martin Blessing, a respins ideea ca banca ar putea cere din nou fonduri guvernului.
Autoritatile de la Berlin au ajutat Commerzbank cu 18 miliarde de euro in 2008 si 2009, iar guvernul are in prezent o participatie de 25% la banca.

Citeste si:

Cel mai controversat proces din Spania se incheie dupa 17 ani de judecata. Sentinta in cazul CEO-ului Santander starneste rumoare

Nicolas Sarkozy si Angela Merkel il avertizeaza pe Mario Monti: prabusirea Italiei va duce la sfarsitul monedei euro