Grupul financiar elen vrea sa separe diviziile din Romania, Ucraina, Serbia, Bulgaria, Albania si Macedonia de banca-mama si sa le plaseze intr-un holding.

BERD ar urma sa cumpere ulterior o participatie la acest holding, potrivit ziarului de la Atena, care nu precizeaza sursa informatiilor.

Boardul Alpha Bank a cerut actionarilor, la inceputul lunii martie, sa anuleze fuziunea cu EFG Eurobank din cauza impactului restructurarii datoriilor Greciei asupra bancilor, dup ace actionarii celor doua banci aprobasera in noiembrie fuziunea, in urma careia ar fi fost creata cea mai mare banca elena.

Insa conversia de obligatiuni prin care Grecia si-a redus datoria de stat cu peste 100 miliarde euro a indus pierderi mult mai ridicate celor doua banci fata de nivelul estimat la incheierea acordului de fuziune.

Fuziunea Alpha Bank Romania - Bancpost ar fi reprezentat cea mai mare consolidare efectuata vreodata in sectorul bancar romanesc si ar fi creat a treia mare banca de pe piata, cu active de 30 miliarde lei. Consiliul Concurentei a aprobat anul trecut fuziunea Alpha Bank Romania cu Bancpost.

Grupul Alpha Bank detine in Romania institutia de credit cu acelasi nume si companiile de servicii financiare Alpha Leasing, Alpha Finance, Alpha Insurance Brokers si Alpha Advisory.

Potrivit rezultatelor financiare de la finele lunii septembrie a anului trecut, soldul creditelor Alpha Bank in Romania se ridica la 3,4 miliarde euro, in scadere cu 7% fata de nivelul de la finele anului 2010.

Profitul inainte de taxe obtinut de Alpha Bank in Romania a scazut in primele noua luni ale anului trecut cu 80%, la 7 milioane euro, de la 34 de milioane de euro in perioada similara a anului anterior, in contextul declinului veniturilor operationale cu 20%.

Alpha Bank Romania ocupa la jumatatea anului trecut locul opt in sistemul bancar, cu active de 17 miliarde lei.

Alpha Bank se retrage din fuziunea cu EFG Eurobank, din cauza pierderilor inregistrate in urma restructurarii datoriei Greciei