Chiar daca televiziunile si ziarele au pregatit din timp editii speciale, tot mai multe voci sustin ca subiectul este deja epuizat. Poate ca la aceasta stare de fapt au contribuit uraganul Irene, transformat intre timp intr-o banala furtuna tropicala, inchiderea metrolului din New York, pentru prima data de la 11 septembrie, sau poate ca toate emotiile supravietuirilor sunt deja consumate.

La doar patru zile pana la comemorarea a 10 ani de la atentatele in care au fost distruse turnurile gemene, New York-ul este sub presiunea evenimentelor economice si a dezbaterilor create in urma discursului presedintelui Barack Obama, care a promis ca va crea noi locuri de munca.

Asa ca un lucru este cert: America a reactionat exagerat. Prima persoana care pune punctul pe "i" este jurnalistul Bob Woodward de la publicatia Foreign Policy. "Crezi ca stii ce inseamna aceasta data si consideri ca vorbim despre un dezastru. Doar poate ca nu este asa. Una dintre cele mai stringente intrebari este daca peste 50, in cartile de istorie, titlul va fi simplu - a exagerat SUA dupa atentele de la 11 septembrie? In alte cuvinte, daca nu ar fi fost niciun atac in aceasta tara, am fi mai invins Al Qaeda? Sau poate titlul va fi - SUA castiga Razboiul Rece, cel impotriva terorii, ori vorbim despre o lupta continua impotriva acesteia?", se intreaba el.

In New York Magazine, Frank Rich scrie "Daca privim in urma, in ultimii 10 ani, evenimentul care a marcat America nu a fost cel din 11 septembrie sau razboiul din Iraq, ci "pradarea" economiei americane de catre bogatii de pe Wall Street si din birourile din Washington. La vremea atacurilor am fost atat de impresionati de pericolul extern reprezentat de Al ­Qaeda incat nu am fost atenti la ce ne pandea pe plan intern".

Andrew Sullivan reactioneaza si mai virulent si spune ca "SUA a inghitit momeala". Iar acest lucru inseamna ca America s-a angajat intr-un razboi rece impotriva lumii musulmane, in urma caruia islamistii au castigat putere, dupa caderea dictatorilor arabi.

Multi spun ca ranile supravietuitorilor atacurilor sunt deja inchise, iar atentia populatiei este acum indreptata spre problemele economice si mai putin spre ceea ce s-a intamplat in urma cu 10 ani. Miercuri, presedintele american Barack Obama a propus stimularea infintarii de locuri de munca prin injectarea a peste 300 de miliarde de dolari in economie anul urmator, prin reduceri de taxe, cheltuieli pentru infrastructura si ajutoare directe pentru autoritatile statale si locale.

Citeste si

Noile conditiile de creditare, testul pietei bancare. „E tardiv sa trecem la astfel de masuri”, avertizeaza economistii

Top 10 produse la care Apple a renuntat prea repede GALERIE FOTO