Comisia de Prognoza a modificat pentru prima dată estimările pe baza cărora Executivul şi-a construit bugetul - vor fi scumpiri în continuare, iar cursul de schimb nu mai coboară la nivelul de anul trecut, potrivit documentelor oficiale.

Schimbările apar în ziua în care Comisia Europeană a anunţat că, la cum se vede acum economia României, Guvernul va crea un deficit de 3,5%, faţă de 3, cât se estimase la Bucureşti.

După ce Guvernul şi-a construit bugetul pe cifre foarte optimiste, prognoza de primăvara a venit cu noutăţi, în documentele oficiale. Inflaţia era în 2017 de 1,3% şi în 2018 de 4,63% - cea mai mare de după criză. În iarnă, Comisia de Prognoza a estimat că preţurile se vor majora cu doar 2,8%.

Dar, a venit controversată Ordonanţa 114, pe finalul anului trecut, şi preţurile au explodat din nou. Aşa că Guvernul a fost nevoie să îşi refacă cifrele - marţi le-au schimbat - scumpirile generale pe tot anul vor fi, în medie, de 3,4%.

Campionii Europei în luna martie, am avut 4,2% inflaţie şi semnalele, departe de media Uniunii, aflată la 1,6% şi incomparabil mai rău decât în Portugalia, Grecia sau Irlanda, potrivit datelor Eurostat. Dacă ne uităm pe aceste cifre vedem că oamenii din ţările acestea îndatorate şi salvate de la dezastru cu mari sacrificii, stau acum mai bine ca noi - nu au scumpiri. Noi avem.

Revenim la prognoza oficială unde Guvernul şi-a modificat şi cursul de schimb leu-euro - linia aceasta din grafic este evoluţia lui reală, potrivit datelor BNR, iar aici era prognoza de iarnă a Guvernului - 4,67 de lei.

Între timp, Guvernul a dat cursul peste cap după Ordonanţa 114 din decembrie - susţin specialiştii şi a rectificat marți cursul mediu din acest an la 4,74 de lei - o creştere care în realitate e chiar mai mare. Marți, BNR a cotat euro la 4,75 lei.

Curs de schimb mare înseamnă noi scumpiri la toate preţurile calculate în euro - maşini, case, chirii, abonamente de telefonie.