"Din punctul nostru de vedere, dorim o cooperare pe termen lung cu FMI. Cand vom incheia acest acord, cel mai probabil va vom solicita un acord stand by de asistenta sau o linie de credit flexibila. Vom vedea impreuna ce solutie trebuie adoptata in ce priveste Romania, pentru ca este clar ca atat timp cat suntem intr-un acord cu domneavoastra, Romania este mai credibila", i-a spus Traian Basescu directorului general al FMI, scrie Mediafax.

Nu este prima data cand presedintele vorbeste despre posibilitatea contractarii unui nou imprumut extern. Basescu declara, la inceputul lunii martie, ca, din cauza unor cheltuieli cu "sporuri inventate" si pentru "tot soiul de avantaje speciale", exista riscul ca Romania sa fie nevoita sa faca un nou imprumut la sfarsitul acestui an.

"Sa ne imaginam ca Guvernul nu ar reusi sa impuna niste cheltuieli rezonabile de functionare a statului, in care intra si cheltuielile cu sporuri inventate si cheltuilelile cu tot soiul de avantaje speciale si asa mai departe. Efectul ar fi ca la sfarsitul anului 2010 ar trebui sa facem un nou imprumut ca sa putem sa platim toate facilitatile de care au beneficiat categorii in mod nejustificat - sporuri de zambet in administratia locala, spor sa vina imbracat decent sau mai stiu eu ce sporuri, ca are antena deasupra cartierului", spunea presedintele Basescu, la sedinta de bilant a MApN, din 5 martie.

Directorul general al FMI se afla astazi in vizita la Bucuresti, urmand ca la pranz sa adreseze un mesaj in Parlamentul Romaniei. Oficialul FMI are mai multe intalniri cu presedintele Traian Basescu, premierul Emil Boc, ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu si guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.