Banii se vor acorda pro-rata, in functie de un indice rezultat in urma impartirii sumelor subscrise si a valorii prezentate de banca centrala.

Prin licitatiile repo BNR ofera lichiditate bancilor comerciale si preia in schimb titluri de stat, la dobanda de politica monetara, de 5,25% pe an, informeaza Mediafax.

De regula, banca centrala anunta doar ca are loc o licitatie repo, iar bancile transmit ordinele de subscriere pentru sumele pe care le vizeaza si activele cu care garanteaza. Sumele sunt imprumutate pe termen de o saptamana. Potrivit dealerilor, ca urmare a deciziei BNR, dobanzile la care bancile se imprumuta intre ele ar putea urca.

Bancile comerciale au afisat luni dimineata dobanzi de 4,84% - 5,32% pe an pentru plasamentele cu scadenta la o saptamana. Dobanzile sunt in imediata apropiere a nivelurilor de vineri, de 4,83% - 5,32% pe an si similare celor de lunea trecuta.

Saptamana trecuta opt banci comerciale au tras de la banca centrala 12,07 miliarde lei ( 2,6 miliarde euro). Cea mai mare suma imprumutata de banci de la BNR printr-o licitatie repo a fost la 25 iunie, cand 11 banci comerciale au tras de la banca centrala 13,857 miliarde lei (3,1 miliarde euro).

Sumele imprumutate si numarul de banci au crescut vizibil din luna iunie pana pe 9 iulie, dupa ce BNR a majorat la finele lunii mai de la trei la cinci numarul de emisiuni de tiluri de stat pe care o banca le poate utiliza drept garantii in cadrul unei operatiuni de piata monetara.

La licitatiile din 16 si 23 iulie sumele imprumutate de banci au coborat aproape de 8 miliarde lei, iar de saptamana trecuta valorile au urcat din nou. Incepand cu luna octombrie a anului trecut BNR a organizat saptamanal cate o licitatie repo.