"În acest moment nu discutăm despre aşa ceva (un acord cu FMI, n.r.). Avem acel buffer de care nu ne-am atins, de aceea continuăm să ne finanţăm din piaţă, şi astăzi ne-am finanţat din piaţă, când găsim condiţii bune ne finanţăm, ca să facem aceste plăţi. Păstrăm buffer-ul pentru momente dificile, acordurile cu instituţii internaţionale sunt pe ultimul loc, dacă ajungem acolo. Buffer-ul ne ajunge peste 4 luni, 4-5 luni de zile, chiar mai mult, dar nu pot să dau cifrele exacte, pentru că sunt negocieri cu pieţele", a afirmat Florin Cîţu, la Digi24, potrivit Agerpres.

Ministrul Finanţelor a transmis că aparatul administrativ este în prima linie a luptei împotriva crizei actuale, iar membrii aparatului administrativ nu trebuie să îşi facă probleme cu privire la plata salariilor.

"În fiecare zi avem o provocare şi provocarea cea mai mare pentru Ministerul Finanţelor Publice nu o reprezintă să creştem cheltuieli, pentru că a creşte cheltuieli este uşor şi o pot face toţi. Să finanţezi aceste cheltuieli este dificil, dar nu vor exista probleme la plata la timp a pensiilor, a salariilor, a şomajului tehnic şi a altor facturi ale MFP. (...) Este important ca doctorii să ştie, poliţiştii să ştie, toţi cei care sunt astăzi în aparatul administrativ să ştie că salariul le vine la timp, oamenii care sunt astăzi în prima linie să nu aibă această grijă, să ştie că nu au această problemă. În prima linie este tot aparatul administrativ. Astăzi lupta cu criza se duce cu aparatul administrativ, care bineînţeles că nu este cel mai eficient, dar lucrăm cu aparatul administrativ, tot aparatul administrativ este în prima linie în această luptă cu criza", a menţionat Florin Cîţu.

În context, ministrul Finanţelor a anunţat că vineri a fost ziua în care ministerul de resort a făcut cele mai mari plăţi din istorie, prin plata în avans a pensiilor pentru luna aprilie.

"Acest moment este foarte dificil din punct de vedere economic, pentru că trebuie să ne finanţăm. Pe lângă această situaţie în care este economia, cu încasări mai mici la buget, cheltuielile cresc, dar trebuie să plătim facturile Guvernului. Am rambursat TVA de 4 miliarde în martie, rambursăm (TVA, n.r.) cu control ulterior în aprilie, avem cheltuieli mai mari - vineri a fost o zi dificilă, pentru că am plătit în avans pensii şi cred că a fost ziua în care am făcut cele mai mari plăţi din istorie de la Ministerul Finanţelor, şi a fost o zi complicată, pentru că pieţele nu funcţionează ca într-un moment normal, ca să te finanţezi pe termen scurt, rapid, şi prin surprindere, pentru că nu ştiam că o să plătim în avans, a fost o problemă de comunicare... A fost complicat, dar am reuşit”, a explicat Florin Cîţu.

Cifrele arată o creştere semnificativă a deficitului

Florin Cîţu a mai spus că cifrele pe care le deţine arată ”o creştere semnificativă a deficitului” şi precizează că va face o prezentare a acestora în cursul zilei de marţi.

Toate ţările din lume sunt pe pierderi financiare, toate au deficite record, toate au nevoie de bani”, a declarat Cîțu.

Acesta a anunţat că va face o prezentare a cifrelor în cursul zilei de marţi.

”Mâine (marți, n. red.) voi face o prezentare pe rectificarea bugetară şi voi veni cu toate detaliile. Dar este adevărat, veniturile mai mici, cu aproape 20 de miliarde, cheltuielile mai mari cu 12 miliarde şi asta nu este o estimare, este ceva cert, arată creşterea semnificativă a deficitului”, a mai spus Cîţu.

Acesta afirmă că ”Parlamentul României este plin astăzi de proiecte populiste care cresc deficitul, doar pentru că se poate, dar nimeni nu se gândeşte că acest deficit trebuie finanţat”.

”De aceea, ne tot opunem acestor proiecte populiste, nu pentru că nu vrem şi nu am vrea să dăm şi noi, vrem, dar trebuie să ne asigurăm că fiecare o mie de lei pe care o promitem cuiva, că este să plătim o factură, că este un ajutor de şomaj samd, trebuie să o şi dăm pentru că doar pe hârtie este uşor să promiţi. Astăzi să te finanţezi pe pieţele internaţionale este foarte dificil, o facem, în fiecare zi sunt atent, vorbesc cu sistemul financiar- bancar din România, pieţele internaţionale, dar nu sunt momente normale în care poţi să vezi deficitul şi să spui că te împrumuţi oricât, nu este chiar aşa”, a mai spus Cîţu.