Concluziile comisiei reprezinta doar o prima evaluare in cadrul demersului Consiliului National de Etica (CNE) in acest caz, urmand sa fie luate in discutie de CNE la analiza dupa care acest for va formula o decizie finala.

"Teza de doctorat elaborata de domnul Victor Ponta si sustinuta public in anul 2003 respecta cerintele academice din acea perioada si este comparabila din punct de vedere al acestor cerinte cu alte teze de doctorat sustinute in acea perioada. Teza de doctorat are un titlu clar, dezvoltat corespunzator pe parcursul lucrarii. Tema tezei de doctorat este in domeniul de preocuparilor academice ale doctorandului si conducatorului de doctorat. Teza de doctorat este clar structurata, are un plan de cercetare coerent. Metodologia este in concordanta cu normele si practicile din domeniul stiintelor juridice la acea data. Cercetarea, asa cum rezulta din referatele comisiilor de sustinere, prezinta elemente de noutate si cuprinde analize pertinente. Bibliografia utilizata de autor este mentionata la sfarsitul lucrarii", a constatat comisia, potrivit unui document, citat de Mediafax.

Comisia Tehnica a concluzionat, de asemenea, ca "sunt unele deficiente in ceea ce priveste trimiterile bibliografice in interiorul capitolelor, insa nu se poate aprecia ca doctorandul Victor Ponta si-ar fi insusit paternitatea unor idei, concepte, modele care nu-i apartineau si le-ar fi prezentat drept contributii personale originale", conform aceluiasi document.

Constatarile Comisiei Tehnice sunt doar primele din analiza CNE cu privire la teza de doctorat a lui Ponta. In afara de CNE, asupra tezei de doctorat a premierului se va pronunta si Comisia de Etica a Universitatii Bucuresti (UB), institutia de invatamant superior anuntand, luni, ca o hotarare in acest caz va fi luata "in cel mai scurt timp posibil".