In satul Gostinu din Giurgiu, parinti fara suflet isi inchiriaza copiii fara sa clipeasca. Minorii accepta naiv statutul de sclav, convinsi ca ei trebuie sa puna o paine pe masa familiei. La rasarit de soare sunt ridicati din poarta de remorcile care pleaca la camp.

Dupa amiaza sunt lasati, epuizati, in vatra satului, sa se intoarca la casele lor. In remorca oprita de noi stau pititi trei copii. Pentru adulti, nu sunt decit niste roboti de care se folosesc.

Primesc 40 de lei, care ajung direct la mama. De pilda, pentru11 frati un biet copil isi risca sanatatea.

Potrivit Codului Penal un astfel de parinte care pune in pericol sanatatea minorului poate fi decazut din drepturi si risca inchisoarea de la trei la 15 ani.

Acesta e unul din lanurile in care copii de 12 - 13 ani muncesc 10 ore pe zi. Mananca un codru de paine cu rosii aduse de acasa si uneori se ranesc, fara sa fie nimeni in preajma care sa le dea primul ajutor. Socant este ca nu ii iau cu ziua doar persoane private, ci si firme care incearca sa se acopere cerandu-le un buletin al parintilor.

Si pentru angajator, ilegalitatea prevazuta in codul penal e evidenta. Fapta de a supune o persoana la o munca obligatorie se pedepseste cu inchisoarea de la sase luni la trei ani.

De altfel, si Codul Muncii prevede ca minorii sub 15 ani nu pot fi absolut deloc angajati , iar muncile grele sunt interzise pana la 18 ani. Angajatorul e pasibil de puscarie, de la sase luni la trei ani.

In Gostinu, abuzul nu mai mira pe nimeni. Vorbim de o cutuma pe care reporterii nostri au semnalat-o inca de acum 8 ani, cind a fost data in vileag practica inrobirii copiilor. In cazul a doi parinti din Gostinu, acuzati ca si-au dat copiii la munca a incetat urmarirea penala. Un altul din Iasi, care-si inchiriase copilul in Giurgiu, a facut trei ani de inchisoare. Alte situatii au fost trecute cu vederea.

Cum este posibil sa regasim in oglinda, opt ani mai tarziu, aceleasi revoltatoare practici? A fost lipsa de jurisdictie sau lipsa de cadru legal. Sau, probabil, o lipsa de interes.

La aceste intrebari, responsabilii ar trebui sa dea un raspuns urgent. Si sa vegheze pentru ca parintii iresponsabili sa nu-i mai chinuiasca pe copii.