Antonis Samaras si-a inceput mandatul de premier cu un concediu medical. A fost operat sambata pentru o desprindere de retina si, desi a fost externat, nu va merge la summit.

"Prim-ministrul nu poate calatori, din cauza starii sale de sanatate. Trebuie sa urmeze tratamentul, in timpul caruia nu se poate misca. Nu poate calatori nici cu avionul, nici cu masina", a spus medicul oftalmolog Panagiotis Theodosiadis.

Nici noul ministru de finante nu se simte teribil. Vassilis Rapanos a lesinat vineri si a fost internat inainte sa depuna juramantul.

Neavand cu cine sa discute, reprezentantii UE si FMI care ar fi trebuit sa soseasca luni la Atena si-au amanat vizita.

Presa elena se teme ca in aceste conditii va fi amanata si acordarea unei noi transe din imprumut, ceea ce ar lasa guvernul fara bani de pensii si salarii.

Un alt suferind al Europei, Spania, a depus luni oficial cererea de ajutor financiar pentru bancile sale. Termenii imprumutului sunt in continuare necunoscuti, urmand sa fie discutati la summit.

"Ceea ce se intampla azi e doar o formalitate. Importanta este negocierea termenilor contractului, sa dam banii inapoi in cat mai mult timp si sa obtinem dobanzi cat mai mici", a spus Jose Manuel Margallo, ministrul de externe al Spaniei.

Neincrederea investitorilor s-a vazut luni pe burse, care au deschis in scadere.