Potrivit Oanei Petrescu, partener coorodnator pentru consultanta in afaceri la Deloitte Romania, sistemul bancar va reveni pe crestere, dupa o contractie de 0,2% a creditelor in acest an, cu un avans al creditarii neguvernamentale de 2,3% anul viitor si 4,3% in 2016. 

Partenerul companiei de consultanta si audit a aratat, la "Romania Financial Forum", organizat de Mediafax la BNR, ca in urmatorii doi ani bancile vor continua sa crediteze cu precadere populatia, unde ritmurile de crestere vor depasi avansul relativ al imprumuturilor pentru companii. Astfel, soldul creditelor pentru populatie ar urma sa urce cu 2,6% in 2015 si cu 5,2% peste doi ani, fata de un rim de crestere a imprumuturilor pentru firme de 2,1% si 4,1%. 

In structura creditelor pentru populatie, bancile se vor concentra pe finantarile cu garantii ipotecare, unde cresterea estimata va fi de 7,6% anul viitor si 8% in 2016. Pe de alta parte, creditul de consum se va contracta in sold si anul viitor, cu 1,1%, dupa o scadere de 5,1% in acest an, dar si ca urmare a scoaterii in afara bilantului a unor imprumuturi neperformante. 

Petrescu spune ca imprumuturile neperformante vandute sau pentru care s-a recunoscut pierderea nu aduceau oricum venituri si nu vor impacta in planurile de afaceri ale bancilor. Ea a recunoscut ca procesul a fost grabit de recomandarile BNR si de perspectiva aderarii la Uniunea Bancara, dar a explicat ca bancile au tinut in bilant unele credite pentru ca au crezut si au sperat intr-o revenire mai rapida a cresterii economice.