"BNR va monitoriza in continuare cu vigilenta evolutiile interne si ale mediului international, astfel incat, prin adecvarea instrumentelor de care dispune, sa asigure realizarea si mentinerea stabilitatii preturilor pe termen mediu si consolidarea stabilitatii financiare", a anuntat BNR.

BNR a decis la cea mai recenta sedinta de politica monetara, din data de 3 mai, sa mentina dobanda cheie la 6,25%, pentru a opta sedinta consecutiva, si nivelul rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei, la 15%, si valuta ale institutiilor de credit, la 20%.

Banca centrala nu a mai modificat dobanda de politica monetara de pe 4 mai 2010, cand a redus rata cu 0,25 puncte, la minimul istoric de 6,25%. In primele patru sedinte de politica monetara din 2010, BNR a coborat dobanda cu 1,75 puncte procentuale, de la 8%.

BNR inaspreste creditarea: avansul la imprumuturile imobiliare in euro va fi de 30%. Creditul de consum, limitat la 5 ani VIDEO

Isarescu: Bancile trebuie sa nu mai finanteze consumul, ci sa dea credite firmelor

Seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, declara, ieri, pentru Mediafax, ca o eventuala modificare a dobanzii de politica monetara este o decizie care poate fi luata mai tarziu in acest an.

"Este decizia Bancii Nationale a Romaniei daca sa majoreze dobanda sau nu. As spune insa, ca in cazul unei majorari a dobanzii cheie nu trebuie sa ne uitam neaparat la ce se intampla in acest moment cu inflatia, ci care sunt asteptarile pentru urmatoarele 12-18 luni, pentru ca politica monetara necesita o anumita perioada pana sa isi faca efectul. Banca Nationala trebuie sa se uite la modelele sale, care este prognoza de inflatie pentru 2012 si, pe aceasta baza, sa ia o decizie", a afirmat Franks.

Citeste si:

Surpriza pentru turisti la JO din 2012. Cum va arata telecabina de 50 mil. lire care va traversa Tamisa. VIDEO

Cum se dezvolta brandurile pe Wall Street. Ce casa de moda ar putea incheia cea mai profitabila tranzactie a ultimilor ani. FOTO