Unele banci din Uniunea Europeana sunt deja obligate sa ajunga la o rata de adecvare a capitalului de 9% pana la 30 iunie 2012, potrivit acordului de la Bruxelles de saptamana trecuta. Potrivit estimarilor Autoritatii Bancare Europene, aceste banci vor avea nevoie de capital suplimentar de 106 miliarde de euro. 

Intre bancile europene de importanta sistemica din Europa se numara BNP Paribas, Credit Agricole, Societe Generale, BPCE, Deutsche Bank, Commerzbank, HSBC Holdings, Royal Bank of Scotland Group, ING, Banco Santander, UniCredit si UBS. 

Goldman Sachs, JP Morgan si Citigroup se afla intre bancile americane anuntate, iar intre institutiile de credit din Asia se numara Bank of China. 

Lista nu este definitiva, ci va fi actualizata anual si publicata in noiembrie. Este posibil ca in viitor sa fie incluse si alte companii financiare, nu doar banci.

Aceste banci, al caror faliment poate afecta intreaga economie, vor fi obligate de la sfarsitul lui 2012 sa se conformeze unui regim special de demontare a operatiunilor in caz de dificultati. 

Decizia privind cresterea ratei de adecvare a fost aprobata de G20 in tandem cu masuri de asigurare a demontarii ordonate a bancilor falimentare si de protejare a contribuabililor de costuri. 

Autoritatile de reglementare vor astfel sa evite o repetare a dramei derulate in timpul crizei financiare, cand prabusirea Lehman Brothers in 2008 a provocat un cutremur in economia mondiala, informeaza Mediafax.