Potrivit liderului de sindicat de la Alro Slatina, Constantin Popescu, conducerea companiei intentioneaza sa opreasca 20% din activitatea uzinei.

"Am fost anuntati de luni seara ca se doreste inchiderea halei noi de aluminiu. Acolo lucreaza peste 100 de oameni, dar ideea este ca daca se inchide aceea vor fi disponibilizati aproximativ 1.600 de oameni, atat de la Slatina cat si de la Tulcea pentru ca activitatea lor are legatura cu cea din hala care se inchide", a declarat Constantin Popescu, citat de Mediafax.

Liderul de sindicat a precizat ca directorii de la Alro ar vrea sa inchida hala, insa acestia nu sunt lasati de angajati.

"Nu au curaj sa vina sa o inchida pentru ca o pazesc muncitorii pentru ca daca era dupa ei ii puneau lacatul pana acum. Mai grav este ca daca inchid hala asta, urmeaza imediat si celelalte pentru ca fara ea, uzina trece pe pierdere", a mai spus Popescu.

Liderii de sindicat mai spun ca s-a ajuns la un pas de inchidere, dupa ce Hidroelectrica a intrat in insolventa si nu a mai putut asigura uzinei Alro energie la preturile de pana acum.

Pana la ora transmiterii acestei stiri, reprezentanti din conducerea Alro Slatina nu au putut fi contactati pentru a exprima un punct de vedere.

La Alro Slatina lucreaza in prezent 2.500 de oameni, iar in primul semestru al anului 2012, compania a inregistrat profit de 30 de milioane de dolari.

Alro, companie detinuta de grupul Vimetco, inregistrat in Olanda si controlat de Vitali Machitski, este cel mai mare consumator de energie electrica din Romania.

Compania a primit anul trecut energie de la Hidroelectrica in baza unui contract de 322,47 milioane lei, cel mai mare dintre contractele bilaterale ale producatorului de electricitate detinut de stat.

Contractele directe de vanzare a energiei, la preturi sub cele din piata, au fost incheiate de Hidroelectrica intre 2001 si 2003 si expira in 2014, 2015 sau 2018.

Alro: Nu a fost luata nicio decizie privind reducerea productiei

Combinatul de aluminiu Alro Slatina (ALR) nu a luat pana in prezent nicio decizie cu privire la reducerea productiei si continua negocierile cu Hidroelectrica pentru alimentarea cu energie, potrivit unui comunicat al companiei transmis Bursei de Valori.

"Nu am luat, inca, o hotarare referitor la reducerea capacitatii de productie. In momentul de fata, analizam situatia curenta, in stricta legatura cu livrarea de energie electrica. In plus, tinand cont de recentele declaratii cu privire la declansarea starii de forta majora de la Hidroelectrica, Alro analizeaza multiple variante pentru a fi pregatita in cazul in care aceasta masura va intra in aplicare", a declarat, in comunicat, directorul general al Alro, Gheorghe Dobra.

Luand in considerare perioada anterioara de forta majora, care permite Hidroelectrica sa reduca volumele livrate clientilor, Alro trebuie sa se asigure ca are indeplinite toate conditiile pentru exploatarea in siguranta a fluxului tehnologic, in cazul in care livrarile de electricitate vor suferi fluctuatii semnificative, potrivit companiei.