Executivul ia în calcul măsuri precum impozitarea drastică a pensiilor speciale şi tăierea unor programe sociale pentru copii, cum ar fi “Cornul şi laptele”, potrivit unor surse din conducerea PSD.

Ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici, le-a prezentat miercuri seara social-democraţilor situaţia bugetului şi, potrivit unor surse, i-a anunţat că e un gol bugetar de 11 de miliarde de lei, din care ar putea acoperiţi doar 7 miliarde de lei.

Toate pensiile speciale ale magistraţilor, parlamentarilor, militarilor şi aleşilor locali - ar putea fi impozitate masiv, potrivit unor surse apropiate conducerii PSD. Ar fi vorba despre un impozit progresiv, care ar ajunge la 80% în cazul pensiilor de peste 10 mii de lei.

Măsura vine după ce Executivul a constatat că nu are suficienţi bani la buget şi că e nevoie de măsuri urgenţe. Potrivit surselor din PSD, ministrul finanţelor le-ar fi spus că deficitul bugetar este de 11 miliarde de lei, din care 7 miliarde de lei ar putea fi acoperite prin tăierea tuturor programelor din ministere care nu aduc profit şi a unor programe sociale. Vizate ar fi “Cornul şi laptele” şi “Primul ghiozdan”, derulate împreună cu autorităţile locale.

Dorin Teodorescu, consultat fiscal: “La bugetul de stat nu mai sunt bani sau nu sunt bani pentru a plăti toate aceste pomeni electorale. Impozitarea progresivă înseamnă, de fapt, să dai cu o mână şi să iei cu alta.”

Teodorovici ar fi vorbit şi despre restructurarea aparatului de stat, ceea ce presupune concedieri, dar şi restructurarea companiilor de stat.

Pe de altă parte, Guvernul a decis ştergerea unei mari părţi din datoriile a două companii de stat: Complexul Energetic Hunedoara şi Elcen. Amândouă au datorii uriaşe la stat.

Florin Ciocănela, secretar de stat: “Are rolul de a asana sistemul energetic românesc, de a separa partea partea eficientă de cea care până acum nu a produs decât găuri şi datorii în sistem.”

Decizia a fost luată într-o şedinţă extraordinară de guvern, prin ordonanţa de urgenţă. Măsura face parte dintr-un plan mai amplu al guvernului prin care vrea să facă o restructurare financiară a tuturor companiilor de stat cu datorii. Ar fi vizate 31 de companii, care au acumulat datorii de 2 miliarde de lei. Jumătate din suma ar putea fi anulată.

Dorin Teodorescu, consultant fiscal: “Toata aceasta ştergere a acestor datorii va adânci şi mai mult deficitul bugetar.”

Datele pe primele 5 luni arată că deficitul a trecut de 14 miliarde de lei, peste cel discutat în interiorul PSD. Golul bugetar este aproape dublu faţă de cel din aceeaşi perioadă a anului trecut.