"'Preturile de consum in mai 2015, comparativ cu mai 2014, au fost mai mari cu 1,2%, masurate prin IPC si cu 1,3%, masurate prin IAPC (indicele armonizat al preturilor de consum - n.r.)", mentioneaza INS. 

Luna trecuta, comparativ cu mai 2014, cel mai mult au crescut tarifele la servicii, cu 2,07%, urmate de preturile marfurilor alimentare, cu 1,2%, in timp ce marfurile nealimentare s-au scumpit cu 0,76%. 

Preturile de consum, masurate prin indicele preturilor de consum (IPC), au fost mai mari in medie cu 0,5% in mai comparativ cu aprilie 2015. Determinata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum (IAPC), cresterea a fost de 0,6%. 

In mai, cel mai mult s-au scumpit marfurile alimentare, cu 0,75%. Marfurile nealimentare au avut preturi mai mari cu 0,32% iar tarifele la servicii au urcat cu 0,31%. 

Preturile legumelor si fructelor au crescut cel mai mult in mai 2015, comparativ cu luna anterioara, in timp ce carnea si produsele din carne, pestele, lactatele si ouale au tras in jos inflatia in cea de-a cincea luna din acest an, potrivit datelor INS.

In mai fata de aprilie, cel mai mult s-au scumpit cartofii, cu 13,06% si fructele proaspete, cu 13,04%. 

In cazul marfurilor nealimentare, cele mai mari cresteri de pret au consemnat confectiile, care s-au scumpit cu 0,18%, iar la servicii cele mai importante cresteri de tarife au fost consemnate in segmentul Posta si telecomunicatii, cu un plus de 0,5%. 

Cresterea medie a preturilor de consum in ultimele 12 luni (iunie 2014 - mai 2015) fata de precedentele 12 luni (iunie 2013 - mai 2014), calculata pe baza IPC, este de 0,9%. Determinata pe baza IAPC, cresterea este de 1,1%. 

Comisia Nationala de Prognoza a revizuit recent in scadere la 0,7% estimarile privind inflatia anuala in 2015, de la 2,6% cat anunta in februarie anul acesta, in timp ce rata medie este estimata la 0,2%, fata de 1,3% anterior. 

Adrian Mitroi: Ce n-am dat la pod am dat la vama

Cresterea anuala a preturilor de consum consemnata in mai poate fi explicata printr-o antepozitionare a retailerilor in vederea lunii iunie, cand a intrat in vigoare scaderea TVA la 9%, considera Adrian Mitroi, profesor de investitii si finante comportamentale in cadrul ASE. 

"Eu cred ca a fost o usoara antepozitionare in vederea lunii iunie in care se scadea TVA. Asa ca ce n-am dat la pod am dat la vama. Eu asta cred, ca este pur si simplu un protectorat de catre retaileri a marjei lor comerciale. Ei nu aveau cum sa transfere integral sau foarte putin au transferat si consumatorului acest beneficiu de fiscalitate. (...) Eu cred ca este o pozitionare ante pentru luna iunie, e doar un joc de glezne", a declarat Adrian Mitroi, pentru Agerpres.

El a precizat ca se asteapta ca in al doilea sau al treilea trimestru inflatia sa fie zero.