"Am discutat de la inceputul anilor '90 despre deschiderea de subsidiare in Romania de catre bancile chineze. Ma astept ca acest lucru sa se intample in viitor", a spus Isarescu. 

Autoritatile chineze au decis sa depoziteze valuta la BNR la inceputul anilor '90, cand in Romania nu exista suficienta, si-a amintit Mugur Isarescu. Guvernatorul BNR a precizat ca aceasta politica a dovedit prietenia de durata dintre bancile nationale ale celor doua state. 

Isarescu a tinut sa aprecieze si mesajul de incredere in euro exprimat de premierul chinez, Wen Jiabao, in timpul unui turneu de vizite in Europa, in luna iunie.

  "China, ca putere economica si comerciala importanta la nivel global, a devenit si o putere financiara, ca urmare a acumularii de rezerve valutare. In consecinta, un mesaj de incredere in euro de la o putere financiara va ajuta, evident, euro", a declarat Isarescu. 

Seful BNR considera ca Uniunea Europeana va depasi actuala criza a datoriilor. 

"Poate ca viitoare crize vor putea fi evitate atunci cand moneda Chinei va juca un rol international mai important. China este o putere economica si comerciala. Balanta comerciala a tarii inregistreaza surplus. Yuanul va juca un rol mai important in sistemul monetar mondial. Atunci cand yuanul va deveni o moneda pentru rezerve valutare la nivel international, il vom avea imediat in Trezoreria BNR", a adaugat el. 

Citeste si:

"Profetul" Soros intentioneaza sa cumpere o tara. Ce stat il intereseaza pe economist si de ce

Britanicii fac haz de necaz. Au creat imnul crizei din Europa. VIDEO