Reactia guvernatorului BNR vine dupa ce sute de mii de oameni au protestat in mai multe orase din Romania in ultima saptamana, dupa aprobarea Ordonantei de Urgenta de modificare a Codcodurilor penale.

”Instabilitatea si tensiunile politice nu au cum sa ajute. Dupa cum titra un cotidian astazi, ”<<economia isi vede de treaba, dar nu trebuie s-o punem la incercare>>”, a spus Isarescu, citat de News.ro.

Legat de bugetul adoptat, marti, de Parlament, Isarescu a spus ca este ambitios pe partea de venituri, iar pe partea de cheltuieli este optimist, avand in vedere cum s-au efectuat acestea in anii precedenti.

"Am analizat proiectul de buget. Din punctul de vedere al stabilitatii preturilor si stabilitatii financiare, un buget care are un deficit mai mic de 3% ne ajuta. Ajuta politica monetara. Ne-am uitat si la constructia bugetara si cred ca acest buget este unul ambitios, mai ales pe partea de venituri. Pe partea de cheltuieli, cred ca bugetul este mai degraba optimist, avand in vedere maniera in care s-au efectuat cheltuielile in anii precedenti", a afirmat Isarescu.

Proiectul bugetului de stat pe 2017 a fost adoptat marti de plenul reunit al Camerei Deputatilor si Senatului.

Bugetul pentru 2017 se va incadra in tinta de deficit de sub 3% din PIB, a declarat, luni, prim-ministrul Sorin Grindeanu, in deschiderea sedintei plenului reunit al Camerei Deputatilor si Senatului.

"Bugetul anual este, cu siguranta, un moment important pentru Romania, pentru Guvern si pentru Parlament, deoarece sunt prioritizate toate proiectele si toate programele publice pe termen scurt si mediu. Este poate singurul moment in care semnificatia cuvintelor din declaratiile politice este inlocuita cu realismul rece al cifrelor din proiectul legii bugetului de stat si al asigurarilor sociale. Putem astfel contribui la imbunatatirea calitatii vietii romanilor in 2017 fara a pretinde insa ca multumim pe toata lumea. Proiectul de buget pentru anul 2017 este configurat pe un cadru macroeconomic cu o valoare a PIB de 815,195 miliarde lei si pe o crestere economica de 5,2%. Deficitul bugetar cash este estimat la 2,96% din PIB, in timp ce deficitul ESA este de 2,98% din PIB cu incadrare in tinta de deficit bugetar de sub 3% din PIB potrivit Tratatului de Maastricht", a afirmat Grindeanu, in plenul reunit al Parlamentului, la dezbaterile pe proiectul de buget pe 2017.

Potrivit acestuia, veniturile bugetare proiectate pentru 2017 sunt estimate la 254,717 miliarde de lei, respectiv 31,3% din PIB.

"Veniturile din economia interna reprezinta 232,5 miliarde de lei, respectiv 28,5% din PIB, iar sumele de la UE si alti donatori sunt estimate la 22,3 miliarde lei, dintre care 12,4 miliarde lei pe politica agricola si 9,9 miliarde de lei pe politica de coeziune si alte programe. Cheltuielile bugetare sunt estimate la 278, 817 miliarde de lei, ceea ce reprezinta 34,2% din PIB", a precizat premierul.